kennisbank item

Liefdesbrief voor het merk

Publicatiedatum: 28 | 06 | 2024
Delen:

We willen alle deelnemers hartelijk bedanken voor hun aanwezigheid bij Merkdenken 2024; we kijken terug op een geweldige middag. Als merkdenkers onder elkaar hebben we de liefde voor het merk en het vakgebied gevierd. Lotte Willemsen (directeur SWOCC) vatte haar liefde voor het merk samen in een liefdesbrief. Deze kun je hier beluisteren en de volledige liefdesbrief kun je hieronder lezen.

Deze video is gemaakt door audio agency Airborne, in samenwerking met SWOCC, voor Merkdenken 2024.

 

Lief Merk,

Het is lang geleden dat ik een liefdesbrief schreef, en ik kan me niet herinneren dat ik ooit eerder een aan jou heb geschreven, laat staan dat ik er een en public voordroeg. Maar vandaag vieren we onze liefde voor jou, en daarom leek het mij passend om een liefdesverklaring aan jou te richten.

Ik ken je nu al meer dan 30 jaar. Ik moet een jaar of 9 of 10 zijn geweest toen ik voor het eerst opmerkte. Het voelt als een eeuwigheid geleden, een tijd waarin mijn wereld nog klein was en mijn horizon beperkt. Ik hoorde weleens je naam vallen of je zag in het voorbij gaan. Ik geloof dat ik je toen al leuk vond, maar dat was misschien ook omdat mijn vriendinnen je interessant vonden. Je echt kennen, deed ik toen namelijk nog niet.

Dat veranderde toen ik ging studeren, communicatiewetenschap aan de universiteit van Amsterdam. Tijdens de colleges over brand communication, kwam ik je opnieuw tegen en ging ik je met andere ogen bekijken. Je was niet langer een naam op de lippen van anderen, of slechts een voorbijgaande bekende maar…een fascinerende persoonlijkheid die mijn nieuwsgierigheid wekte. Je trok mijn aandacht. En ik moet zeggen…. niet alleen die van mij…

Je was namelijk bijzonder populair in die tijd. Ik herinner me hoe iedereen om me heen het over jou had. Iedereen leek meer van je te willen weten, te willen begrijpen wie je was en wat je zo uniek en bijzonder maakte. De verwachting dat je tijdens het college aanwezig zou zijn, was al genoeg om hordes studenten naar de collegezaal te trekken. En als je er dan was… dan veranderde de meest saaie hoorcolleges over communicatie, in een les vol passie en inspiratie.

Iedereen wilde met je en voor je werken, want jouw naam alleen al bracht een zekere glans met zich mee. Ook ik voelde me aangetrokken tot jou en zette alles op alles om onderdeel te worden van jouw wereld. In de jaren die volgden, bracht ik steeds meer tijd met je door en begon ik je steeds beter te leren kennen. Ik dook in jouw geschiedenis en verleden, verdiepte me in jouw doelen en dromen voor de toekomst, en verkende de diepten van jouw karakter.

Het was een ontdekkingsreis waarbij ik vaak werd verrast door je veelzijdigheid. Want…Je kunt heel grappig zijn, soms zó grappig dat de tranen over mijn wangen biggelen, maar ook serieus als de situatie daarom vraagt. Je hebt de gave om mij te laten genieten van het moment, het hier en nu, maar … je slaagt er ook in om mij mee te voeren naar inspirerende vergezichten en nieuwe mogelijkheden. Soms ben je zakelijk, dan zeg je mij in klare taal waar het op staat, maar … je kunt je ook ontpoppen tot een meesterverteller die met ontroerende verhalen mij raakt tot het diepst van mijn zijn.

Het is pas de laatste jaren dat ik je echt heb leren kennen. Net zoals dat gaat bij liefde, leer je iemand pas echt goed kennen in tijden van tegenslag. Het zijn moeilijke tijden voor je geweest, waarin je hebt moeten vechten voor je bestaan. De pandemie bracht de nodige uitdagingen met zich mee….De isolatie, het gebrek aan contact, het verlies van inkomen, het viel je zwaar. Ik heb bewondering voor hoe je je staande hebt gehouden te midden van deze beproevingen.

En nu sta je voor de volgende uitdaging: je worstelt met de continu veranderende, vaak hooggespannen verwachtingen die mensen van jou hebben.

De laatste tijd merk ik een verschuiving in de manier waarop mensen over je praten. Sommige mensen zijn minder positief over je, op momenten zelfs ronduit kritisch. In de collegezalen vervaagt je aanwezigheid, je bent niet langer het stralende middelpunt van de aandacht zoals voorheen. Vakken over merkcommunicatie worden geschrapt. Men zegt dat je te veel afleidt van waar het werkelijk om gaat in de wereld; een wereld die gebukt gaat onder het gewicht van grote maatschappelijke problemen. Problemen die mede op jouw conto kunnen worden geschreven. Omdat je zelfzuchtig kan zijn, te veel gericht op je eigen succes.

Hoezeer ik ook van je houd, ergens snap ik de kritiek wel. Want, als ik heel eerlijk ben… af en toe heb je gladde praatjes en doe je je beter voor dan je bent. En laten we het niet hebben over de beloftes die je soms maakt maar niet nakomt. Je wilt rekening houden met de mensen en wereld om je heen, maar vervalt ook in oude patronen. Dan laat je je laat verleiden tot gemak en eigen gewin, terwijl je beloofde meer verantwoordelijkheid te tonen.

Ook ik moet bekennen dat ook ik wel eens aan je twijfel. Dat zijn de momenten waarop je je weinig lijkt te bekommeren om de wereld om je heen en de mensen die daar onderdeel van zijn. De momenten waarop je je weinig bekommert om mij. Dan geef je mij het gevoel dat ik niet veel voor je beteken. Dat ik niets meer voor je ben dan een nummer, een cookie, als makkelijk hapje tussendoor, of een wandelende portemonnee.

Maar dan zijn ook de momenten dat je mij het gevoel geeft dat je mij ziet. Echt ziet. Dat je begrijpt wie ik ben, waar ik het diepste naar verlang en wat ik wens voor de wereld. Dan voel ik me verbonden met jou. En trots, omdat jij de mijne bent. Dat brengt me in verwarring. Innige samenzijn komt met een innerlijke strijd.

Ik weet dat je ambities hebt; dat je het belangrijk vindt om te blijven groeien.

Je hebt een onwrikbare wil om te excelleren. Maar ik wil je waarschuwen, lief merk. Dat maakt je egoïstisch. En tegelijkertijd ook een pleaser; iemand die zich te veel voegt naar wat anderen van je willen in een verlangen om begeerd te worden. Je weet: je kunt niet altijd iedereen tevreden stellen. Dan raakt je essentie kwijt. Je unieke, menselijke gezicht, waarvan ik weet dat je die hebt, omdat ik die in al die jaren zo goed heb leren kennen.

Je bent op je mooist als je dat menselijke gezicht laat zien, zonder maskers of pretenties. Dat je toont wie je bent, in volle glorie, met al je karaktereigenschappen en onzekerheden. Als je ruimte geeft aan je emoties, hoe rauw ook. Als je anderen deelgenoot maakt van je doelen en dromen, en gaat staan voor waar je in gelooft. Geen woorden maar waarden.

Ik houd het meest van je als je die kant van jezelf laat zien. Dan verander je van merk naar mens, van bezit naar beminde, van object naar onderwerp van mijn affect.

Het is vanwege die menselijke kant dat ik in je ben blijven geloven, ondanks die ups en downs. Want tussen momenten van twijfel en momenten van triomf bleef één ding constant: mijn vertrouwen in jou. Die moeilijke momenten hebben daar niets aan af gedaan. Juist het tegenovergestelde. Het is dankzij deze uitdagingen, dat ik besef wat je werkelijk betekent in het grotere plaatje, het grotere geheel van de samenleving. Je bent niet alleen die snelle jongen die mensen laat verlangen, maar ook een kracht, die een positieve invloed kan hebben op wat mensen denken en doen, verwachten en vertellen. Een kracht die kan boeien en binden.

Bovendien laat deze crisis ook een andere kant van jou zien, een kant die gevoelig is voor de problemen die we ervaren. Een kant die wil veranderen, zodat je niet oorzaak bent van de problemen die we ervaren, maar een juist een belangrijk deel van de oplossing. Je weet alleen nog niet altijd hoe.

Ik heb er vertrouwen in dat jij het kan. Je hebt in al die jaren zo vaak jezelf opnieuw uitgevonden dat ik weet dat jij deze rol kan pakken.

Dat kan je, ook vanwege alle slimme, creatieve, talentvolle mensen die je om je heen hebt verzameld. Mensen die met en voor je werken. Mensen die net zo veel genegenheid voor je voelen als ik. Die jou een mooie toekomst wensen. En het je daarom gunnen om het podium te pakken, in het licht te stappen en je te empoweren om te doen wat jij – juist jij – zo goed kan: een groot publiek bereiken, beroeren en in beweging brengen om een betekenisvolle toekomst te realiseren. Samen met de mensen die van jou een menselijk merk maken.

Want zoals elk ware liefde, zijn we sterker samen dan alleen.

Dus hier ben ik dan, om mijn liefdesverklaring aan jou te verkondigen. Lief merk, voor mij ben je niet slechts een naam die wat positieve associaties oproept, je bent een symbool van wat mogelijk is als we geloven in de magie van verbeelding, van verbondenheid en vooral: van liefde. Voor elkaar, voor de wereld en voor het werk wat we doen.

 

Laten we werken aan de liefde,

Met liefs,

Lotte

Over de auteur

Dr. Lotte Willemsen is lector Communication in the Networked Society bij Creating010, Hogeschool Rotterdam. Samen met haar onderzoeksgroep doet ze onderzoek naar de vraag hoe de samenleving, en de mensen en merken die daar onderdeel van zijn, kan digitaliseren met behoud van de menselijke maat. Daarnaast is Lotte Willemsen directeur van SWOCC. Ze heeft diverse SWOCC publicaties op haar naam staan, waaronder Merk als Mens, Succes met storytelling op sociale media, en Webcare: van experimenteren naar professionaliseren.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.