Veelgestelde vragen

SWOCC

  • Wat doet SWOCC?
    Met praktijkrelevantie als uitgangspunt, verzamelt en ontwikkelt SWOCC wetenschappelijke kennis over de werking van marketing, merken en communicatie. Zo stelt SWOCC marketing- en communicatieprofessionals in staat nieuwe kennis in het vakgebied bij te houden én toe te passen.

  • Wat is de missie van SWOCC?
    Het bevorderen van kruisbestuiving tussen wetenschap en praktijk op het gebied van marketing, merken en communicatie. SWOCC doet dit door te inspireren tot relevant onderzoek in de wetenschap en het verspreiden van toepasbare kennis.
  • Wanneer is SWOCC opgericht?
    SWOCC is in 1995 opgericht. SWOCC is al 25 jaar dé autoriteit op het gebied van merken en merkcommunicatie en biedt 25 jaar aan wetenschappelijk onderzoek, gebundeld in meer dan 78 publicaties.
  • Wat is de relatie tussen SWOCC en de UvA?
    SWOCC is een onafhankelijke stichting maar werkt nauw samen met de UvA. Zo verzorgt de UvA de huisvesting en facilitaire zaken voor SWOCC. Bovendien zijn veel van de wetenschappers die onderzoek doen voor SWOCC werkzaam bij de UvA, met name bij de afdeling Communicatiewetenschap of de onderzoeksschool Amsterdam School of Communication Research (ASCoR).

BEGUNSTIGERS

  • Voor wie is SWOCC?
    SWOCC kent verschillende doelgroepen. SWOCC is bedoeld voor iedereen die interesse heeft in marketing, merken en communicatie. Dit kan uiteenlopen van praktijkprofessionals van een grote corporate of een adviesbureau, tot wetenschappers of studenten.

  • Wie zijn begunstigers van SWOCC?
    De begunstigers van SWOCC zijn organisaties die zich bewust zijn van het belang van de kennisontwikkeling binnen het communicatievak. Begunstigers zijn adviesbureaus – van pr en reclame tot design en marktonderzoek –, adverteerders, onderwijsinstellingen en zzp-ers.
  • Hoe kan ik SWOCC steunen?
    Je kunt SWOCC steunen door begunstiger te worden. Begunstigers van SWOCC betalen jaarlijks een bijdrage en steunen hiermee de verspreiding en ontwikkeling van kennis binnen het vakgebied.
  • Is het lidmaatschap persoonsgebonden?
    Het lidmaatschap is organisatiegebonden. Medewerkers van een organisatie krijgen een persoonlijk MijnSWOCC account. Hiermee is het mogelijk om publicaties te downloaden, toegang te krijgen tot de Modellenbank en om je aan te melden voor (digitale) bijeenkomsten zoals workshops of boekpresentaties. Bij kleinere fysieke bijeenkomsten kan er per begunstiger één persoon deelnemen. Begunstigers worden op de hoogte gehouden via de nieuwsbrief, mailings en social media over de laatste nieuwe ontwikkelingen.
  • Wat gebeurt er met mijn begunstigersbijdrage?
    SWOCC doet fundamenteel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van marketing, merken en communicatie. Deze kennis vertaalt SWOCC naar de praktijk door het uitbrengen van publicaties en het organiseren van bijeenkomsten. Ook publiceert SWOCC blogs en artikelen in vakbladen. Daarnaast maakt SWOCC vier keer per jaar een selectie van de meest interessante wetenschappelijke  artikelen uit gerenommeerde internationale tijdschriften, de SWOCC Selectie.
  • Mijn organisatie is begunstiger, hoe activeer ik mijn account?
    Wanneer je als contactpersoon van jouw organisatie bij ons bekend bent, is er een account voor je aangemaakt. Om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke omgeving dien je het volgende te doen:
    1. Ga naar de login pagina op de website.
    2. Klik onderaan op ‘wachtwoord vergeten’. Vul hier je e-mailadres in dat bij ons bekend is en klik op ‘nieuw wachtwoord aanmaken’.
    3. Je krijgt dan een e-mail met een link waarmee je een nieuw wachtwoord kunt instellen.
    Indien je niet bij ons bekend bent als contactpersoon of bovenstaande lukt niet, neem dan contact met ons op.

ONDERZOEK

  • Hoe wordt het onderwerp van een publicatie bepaald?
    Het bestuur, de Raad van Advies en de directeur van SWOCC stellen de onderzoeksagenda op. Met andere woorden: zij bepalen – in hoofdlijnen – het onderwerp van de komende publicatie. Onder wetenschappers wordt vervolgens een call uitgeschreven: een oproep om een concreet onderzoeksvoorstel in te dienen. Aan het beste voorstel wordt een onderzoekssubsidie verstrekt, de SWOCC Research Grant.

  • Kun je ook een onderzoek in opdracht laten uitvoeren?
    Het onderzoek van SWOCC is wetenschappelijk. Dat betekent dat het onafhankelijk en objectief moet zijn: het algemene belang van het vakgebied staat altijd voorop. SWOCC kan dus geen opdrachtonderzoek doen, maar bedrijven of personen kunnen wel onderzoeksvoorstellen aandragen. Het bestuur, de Raad van Advies en de directie nemen deze voorstellen vervolgens in beraad.

PUBLICATIES

  • Kan ik als begunstiger oudere publicaties nabestellen?
    Als begunstiger heb je toegang tot elke SWOCC publicatie. Deze kun je digitaal bestellen op de pagina van de betreffende publicatie, indien je bent ingelogd. Je vindt de publicatie dan in Mijn SWOCC onder ‘Jouw Rode boekjes’.

BIJEENKOMSTEN

  • Kosten de bijeenkomsten geld?
    Voor begunstigers zijn alle bijeenkomsten vrij toegankelijk. Als begunstiger kun je dus onbeperkt naar SWOCC bijeenkomsten.