Kennisbank

SWOCC Publicatie SWOCC17 november 2016

5 Packaging design as communicator of product attributes

Despite its growing importance in the market place, packaging design as a persuasive cue is understudied in the consumer behavior literature. Although the effect of explicit packaging cues on food attribute perception has been studied extensively, systematic research on the effect of packaging design cues on food attribute perception is still in its infancy.  Lees verder

Pinnen of contant betalen en de relatie met merkloyaliteit

Blog Suzanne Janssen

Steeds vaker betalen we met de pinpas. En niet zonder reden: het is snel, gemakkelijk, en aankopen die je doet met je pinpas doen bovendien vaak net iets minder pijn dan aankopen gedaan met contant geld. De hoeveelheid geld die je uitgeeft met je pinpas lijkt minder reëel en daardoor geef je gemakkelijker geld uit. Voor winkels kan het mede daarom aantrekkelijk zijn digitaal betalen te promoten. Recent onderzoek laat echter een keerzijde zien: consumenten die digitaal betalen zijn ook minder loyaal aan merken en winkels. Lees verder

Het voordeel van een dikke kop

Blog Daan Muntinga

Mensen hebben een aangeboren mechanisme om een entiteit x te zien en te ervaren in termen van entiteit y. We weten heus wel dat Donald Duck niet werkelijk een mens is, maar we ervaren hem wel degelijk als mens. Dit geldt ook voor merken: we weten dat merken natuurlijk geen mensen zijn, maar kunnen een merk wel echt als mens ervaren. Zo blijkt uit recent onderzoek dat mensen die denken aan betrouwbare, integere merken de omgevingstemperatuur hoger inschatten – iets dat ook gebeurt als ze aan betrouwbare mensen denken. Lees verder

Een bekend gezicht in je reclame, werkt dat echt?

Blog Tim Smits

Van social media tot traditionele reclame, één constante is in elk geval dat je overal celebrities ziet pronken met producten. Celebrity endorsement is een oeroude vorm van reclame (Mark Twain Cigars waren er al vóór 1900) maar nog altijd actueel (zo heeft Coca-Cola Company contracten met Taylor Swift, Lebron James en Jordan Spieth). Dat het zo vaak gebruikt wordt, suggereert dat het lijkt te werken. Maar is dat wel zo? En welk effect heeft het dan? En wanneer werkt het dan vooral? Lees verder

Wat maakt authentieke merken authentiek?

Blog Joris Demmers

De dagen van grootschalige push-marketingcampagnes lijken voorbij. De nieuwe generatie consumenten houdt er niet van als merken hen iets proberen te verkopen. Steeds meer onderzoeken laten zien dat consumenten vooral op zoek zijn naar authentieke merken. Maar wat betekent het om een authentiek merk te zijn? En hoe word je het? Is merkauthenticiteit maakbaar, of zorgen pogingen om authentieker te lijken er juíst voor dat je minder authentiek overkomt? Lees verder

Met warmte endorsements verwerven op social media

Blog Stefan Bernritter

Social media vormen van veel marketingstrategieën een serieus onderdeel. Vaak is een van de centrale doelen om endorsements van consumenten – zoals likes, (re-)tweets of shares – te verwerven. Voor sommige merken lijkt dit makkelijker te gaan dan voor andere merken, maar waardoor kan dit verklaard worden? Er is al redelijk wat onderzoek gedaan naar hoe bijvoorbeeld de eigenschappen van de boodschappen van merken op social media endorsements beïnvloeden, maar er is nog weinig bekend over de merkgerelateerde drijfveren van dit soort consumentengedrag. Lees verder

SWOCC5 september 2016

Hoe merkauthenticiteit door productpassie wordt bepaald

Veelal wordt consumentoriëntatie als een belangrijk fundament van succesvolle marketing genoemd. Hierbij wordt er verondersteld dat een organisatie, om succesvol te zijn, eerst de wensen en behoeften van de markt moet kennen om daar vervolgens op in te spelen. Dit artikel zet daar de productoriëntatie tegenover. Hierbij staan niet de wensen en verlangens van de consument centraal, maar de motivaties en drijfveren van (de manager van) het merk. Lees verder

SWOCC5 september 2016

Waarom bekende merken moeilijker te onthouden zijn

Merken worden gezien als ‘netwerken van associaties’. Merkonderzoek is daarom vaak gericht op het in kaart brengen van deze associaties. Bestaande theorieën stellen dat de mate waarin een merk wordt herinnerd, wordt beïnvloed door de grootte, de sterkte en de actualiteit van het netwerk van associaties. Hierbij is tot nu toe geen onderscheid gemaakt tussen de rol van associaties bij de merkcategorie en individuele merkassociaties: We weten dus niet welk type associaties in marketingcampagnes benadrukt moet worden om te zorgen dat de consument het merk onthoudt. Lees verder