Amsterdam, oktober 2024 – De Raad van Advies van SWOCC is dit jaar verrijkt met vier nieuwe namen, waaronder Manon Bode (RAUWcc), Mara Janssen (Dentsu Creative), Fiona Cordes (Hogeschool van Amsterdam) en Remko Herremans (ABN AMRO). We vroegen hen zichzelf en hun visies voor SWOCC kort voor te stellen door middel van een mini-interview. Maak alvast kennis met Manon, een van de nieuwe RvA leden!
Manon Bode (RAUWcc)
Manon wordt blij van het vertalen van complexe vragen naar concrete plannen. Na haar studie Commercieel Communicatiemanagement is ze direct aan de slag gegaan bij Croonwolter&dros. Daar is ze via de communicatie rondom de renovatie van de Maastunnel van de bouw naar RAUWcc gegaan. Van klant- naar bureauzijde. Als strateeg bij RAUWcc houdt ze zich dagelijks bezig met de vragen en uitdagingen van hun diverse klanten in de B2B-markt voor altijd weer verschillende doelgroepen.
Wat inspireerde je om een rol in de Raad van Advies van SWOCC te aanvaarden? En wat hoop je in deze rol te bereiken?
“‘De leden van de RvA zijn betrokken begunstigers en ambassadeurs die de missie van SWOCC actief uitdragen en vanuit praktisch perspectief meedenken over de koers van SWOCC.‘ Het lezen van deze tweede zin uit de vacature triggerde mij direct. Vrij vertaald is dit waar ik sterk in geloof en dit ook nog eens dagelijks doe voor onze klanten bij RAUWcc.
SWOCC inspireert mij eigenlijk al sinds het begin van mijn ‘werkende leven’. Het is eigenlijk met de paplepel ingegoten, eerst door mijn manager en mentor bij mijn eerste baan en later toen ik bij RAUWcc kwam te werken kwam SWOCC ook weer voorbij. De onderzoeken die SWOCC doet en de toegankelijkheid waarmee het gedeeld wordt aan de vakgenoten in de wereld van marketingcommunicatie vind ik echt heel tof en mega inspirerend. Ergens heb ik een beetje het idee/gevoel dat het gedachtegoed van SWOCC sterk leeft in de bureauwereld in Amsterdam en omstreken en andere grote steden en bij een aantal grote merken. Maar er zijn nog zoveel marketingcommunicatieprofessionals in Nederland die niet van het bestaan en dus gedachtegoed afweten. En daardoor ook niet net als ik op die manier geïnspireerd raken en steeds weer uitgedaagd worden om nieuwe dingen te leren. Om dit vervolgens weer toe te passen in ons vakgebied. Met mijn rol hoop ik deels ook juiste deze mensen met het gedachtegoed van SWOCC te bereiken en inspireren.”
Welke trends en ontwikkelingen zie je momenteel als de grootste uitdagingen voor de communicatiebranche? En hoe denk je dat SWOCC hierop kan inspelen?
“Ik vind het vooral interessant om te zien hoe meer iedereen een ‘creator’ wordt. Communicatie is zo’n beetje van en door iedereen op dit moment. Alle tools zijn ontzettend toegankelijk en worden ook volop gebruikt. Iedereen is in staat om content te maken, verhalen te vertellen. De hoeveelheid aan boodschappen, verhalen, vooral in de digitale wereld neemt enorm toe. Hoe blijf je als merk zijnde voorlopen? Hoe blijf je relevant? En hoe onderscheid je je of hoe maak je hier slim gebruik van? Daarnaast zie ik grote kansen in offline communicatie. De waarde hiervan ondertekenen we volgens mij als marcom-professionals wel, maar het meten hiervan blijft een uitdaging. Ik zou het heel tof vinden als SWOCC hier op een manier op in kan spelen.”
Hoe zie je de samenwerking tussen de academische wereld en de praktijk van communicatie verder ontwikkelen in de komende jaren?
“Ik vind dat elke marcom-professional die zich in de praktijk bezighoudt met communicatie, content, het overbrengen van boodschappen, verhalen naar doelgroepen vanuit een bepaalde gedachte, doelstelling of overtuiging nieuwsgierig moet blijven en moet blijven onderzoeken. De SWOCC-onderzoeken zijn hier een perfecte uitkomst voor.
Het houdt je scherp, het zorgt ervoor (bij mij althans) dat je onderbuikgevoel bevestigd wordt of ontkracht en ook dat is goed. Het zorgt ervoor dat het communicatievak continu uitgedaagd wordt. En vice versa, de academische wereld wordt hopelijk net zo uitgedaagd door voorbeelden uit de praktijk.”
Wat is volgens jou een onderbelicht thema binnen communicatie dat meer aandacht verdient, zowel in onderzoek als in de praktijk?
“Niet direct een thema, maar waar ik denk dat nog veel kansen liggen voor SWOCC. Het valt mij op dat veel onderzoeken gedaan worden binnen de B2C-markt in de ‘reclamewereld’. Maar veel marcom-professionals zijn werkzaam in de zakelijke markt. Hier liggen dus veel kansen als het gaat om potentiële nieuwe begunstigers. Het merkdenken van Giep en veel uitkomsten uit de waardevolle onderzoeken zijn zeker toepasbaar binnen de B2B-markt. Mijn ongevraagde advies is om dit soms explicieter te benoemen en soms ook explicieter te onderzoeken. Dit was ook een van mijn motivaties om te solliciteren: wat meer B2B-bloed in de raad.”
Op welke manier denk je dat de opkomst van nieuwe technologieën zoals AI en big data de communicatiepraktijk zal veranderen? En wat kan SWOCC doen om hierop voorbereid te zijn?
“Eigenlijk heb ik dat deels hierboven al beschreven, met betrekking tot het feit dat we steeds meer verhalenvertellers, contentcreators, erbij krijgen door AI. Hier bewust van zijn, het omarmen en vervolgens onderzoeken hoe merken hiermee om kunnen gaan.”
Manon Bode en de andere nieuwe RvA leden vervangen Mariëtte Harbers (NS), Rob Revet (Mark Stronger), Joost Augusteijn (Gemeente Utrecht), Tijs Timmerman (Hogeschool Utrecht), Jasper Bronner en Natasja van Eijsden die eerder dit jaar uit het SWOCC RvA zijn getreden. Naast Manon, Fiona, Mara en Remko, bestaat het SWOCC RvA uit Daan de Raaf, Margot Bouwman, Jari Kloppenburg, Jori van den Spijker, Stefan Bothoff, Arnoud van Huffelen, Timon Damen en Frank Peters.
Meer informatie over Manon Bode en de RvA-leden van SWOCC is hier te vinden.