nieuws item

Alkmini Mouratidou winnaar SWOCC Scriptieprijs 2021

Publicatiedatum: 06 | 09 | 2021
Delen:

Alkmini MouratidisAlkmini Mouratidou is verkozen tot winnaar van de SWOCC Scriptieprijs, de wedstrijd voor de beste universitaire masterscriptie over merken en communicatie. Het levert haar 750 euro prijzengeld op. Daarnaast mag Alkmini haar onderzoek 4 november presenteren op het SWOCC Symposium in De Balie in Amsterdam.

Voor haar masterscriptie aan de Universiteit van Amsterdam heeft Alkmini onderzoek gedaan naar self-referential advertising campaigns ofwel zelfreferentialiteit in reclamecampagnes. Deze naar zichzelf verwijzende advertentietechniek drijft de spot met clichématige en conventionele reclametactieken. Een van de beroemdste voorbeelden is de slogan “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”. Meer recent is het voorbeeld van de mooi vormgegeven posters van het haverdrankje Oatly. In enorme zwarte letters trekken ze de aandacht. Soms verwijzen ze daar ook letterlijk naar: “LOOK! A poster in the middle of the street trying to get the attention of someone who might be interested in oat drink!”. Of “We spent an insane amount of money on this fancy billboard. Hope someone interested in oat drink sees it”. Behalve dat het ironisch is bedoeld, zit er ook iets eerlijks in. Hiernaast bevat de uiting door deze mate van zelfreferentialiteit veel humor en valt hij op tussen alle andere uitingen.

Het is duidelijk dat deze onconventionele advertenties opvallen te midden van de overvloed aan informatie die dagelijks op ons afkomt. Maar vinden consumenten deze advertenties en de merken die hier gebruik van maken ook leuker en beter, en waarom precies? In haar scriptie geeft Alkmini antwoord op de vraag hoe zelfreferentiële advertentieteksten van invloed kunnen zijn op de advertentie- en merkevaluaties van consumenten. Hiernaast geeft zij aanbevelingen hoe adverteerders deze, soms riskante, naar zichzelf verwijzende advertentietechniek kunnen inzetten.

Jurylid Margot Bouwman (Independent Strategy Director): “De scriptie is toegankelijk en inspirerend geschreven en voegt echt iets toe aan de wetenschappelijke kennis. Ook is de scriptie gekoppeld aan behoefte uit de praktijk omdat het aanhaakt bij een nieuwe tendens in de reclamepraktijk, met Oatly reclame als meest sprekende voorbeeld”.

Jurylid Mirella Kleijnen (Professor of Customer Experience Management – Vrije Universiteit Amsterdam): “Een vernieuwend onderwerp met heel concrete mogelijkheden om vorm te geven aan een advertising strategie”.

Jury
De jury bestond dit jaar uit zes experts op het gebied van merken, marketing en communicatie, afkomstig uit de wetenschap en praktijk – geheel in lijn met de missie van SWOCC. Naast voorzitter Eva van Reijmersdal (UvA) bestond de jury uit Christian Burgers (VU), Edwin Rietberg (DAN DNA), Hilde Voorveld (UvA), Mirella Kleijnen (VU) en Margot Bouwman (Independent Strategy Director). De inzendingen kwamen van studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam, Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit Tilburg en de Universiteit van Amsterdam.

SWOCC Symposium
De winnende scriptie wordt gepresenteerd op het SWOCC Symposium dat plaatsvindt op 4 november 2021. Alkmini Mouratidou zal dan één van de sprekers zijn.

De winnende scriptie van Alkmini Mouratidou is hier te vinden.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.