kennisbank item

Zit jij als een smombie aan het kerstdiner?

Publicatiedatum: 19 | 12 | 2019
Delen:

De versiersels hangen, het menu staat klaar en de cadeaus liggen onder de kerstboom. Volgende week is het kerst en schuift heel Nederland traditiegetrouw met familie en vrienden aan tafel om samen gezellig ‘the most wonderful time of the year’ te vieren. Of niet, en zit jij het hele kerstdiner te phubben?

Waar gaat deze blog over?

  • De definitie van phubbing en smombie
  • Hoe vaak phubbing voor komt
  • De oorzaken en gevolgen van phubbing
  • Tips voor een phubbingloos kerstdiner

Wat is phubbing en wanneer ben je en smombie?
Wie vandaag de dag in een willekeurig restaurant, kroeg of bar om zich heen kijkt zal het beeld van een groep mensen aan een tafeltje die allemaal op hun mobiel zitten niet vreemd zijn. Phubbing is het verschijnsel waarbij je in gezelschap niet met je gesprekspartner bezig bent, maar met je telefoon. Het woord is een samenstelling van de Engelse woorden ‘phone’ en ‘snubbing’, oftewel ‘telefoon’ en ‘negeren’. Inmiddels is er ook een woord voor iemand die totaal verdiept is in zijn mobiele telefoon en daardoor geen oog heeft voor zijn omgeving. Hij gedraagt zich als een zombie, vandaar de term smombie, een verbastering van ‘smartphone’ en ‘zombie’.

De tekst loopt door onder deze video.

Het woord ‘Phubbing’ werd in 2012 door een groep taaldeskundigen bedacht, op initiatief van het Australisch reclamebureau McCann. In 2013 bracht het reclamebureau in samenwerking met Macquarie Woordenboek een online korte film (2:27 min) uit genaamd ‘A Word is Born’, waarin wordt uitgelegd hoe het woord ooit is bedacht. Inmiddels is het woord phubbing ook in Van Dale te vinden.

Hoeveel wordt er gephubt?
Uit recent onderzoek in schoolkantines van een universiteit blijkt dat phubben veel voorkomt. Van de gesprekken die geobserveerd werden bleek in zes van de tien gevallen ‘gephubt’ te worden, en dat al binnen tien minuten. Slechts in twee van de zes gevallen werd het scherm van de telefoon gedeeld en werd de gesprekspartner dus betrokken bij wat er op de telefoon te zien was.

Hoe erg is dat eigenlijk, phubbing?
Onderzoekers bestudeerden de effecten van phubbing en toonden aan dat hoe meer iemand zijn telefoon gebruikt in bijzijn van anderen, hoe minder attent en beleefd de gesprekspartner werd bevonden. Daarnaast bleek dat de kwaliteit van het gesprek als minder positief werd beoordeeld wanneer iemand tijdens het gesprek op z’n telefoon keek. Phubbing kan worden beschouwd als een vorm van sociale uitsluiting. Wanneer de telefoon van onze gesprekpartner belangrijker lijkt te zijn dan aandacht en interesse in jou als persoon, krijgt ons zelfvertrouwen een knauw. Opvallend is wel dat reageren op een notificatie minder erg bevonden wordt dan wanneer een persoon zomaar naar zijn telefoon grijpt.

phubbing en smombie
Phub vooral niet in het bijzijn van je lief tijdens het kerstdiner. Verschillende onderzoeken vinden namelijk een duidelijke relatie tussen phubbing en relatieontvredenheid. In deze context lijkt phubbing te worden geassocieerd met jaloezie, gezien de partner niet meer de volledige aandacht krijgt.

Waarom zou je phubben?
Hoewel vrijwel iedereen zich stoort aan het ‘phub-gedrag’ van anderen maakt bijna iedereen zich er schuldig aan. We zijn voortdurend bang om iets te ‘missen’ waar onze online vrienden wel bij betrokken zijn. Deze angst om te missen, beter bekend als het acroniem FOMO, drijft mensen naar hun telefoon. Even nog door je Instagram feed scrollen, een binnenkomend appje beantwoorden of je mail checken. Zelfs wanneer het hebben van ‘echt contact’ binnen handbereik is. Dit zorgt er dus voor dat zelfs jij, zonder dat je het wellicht door hebt, aan het phubben bent. Wel is het zo dat phubbing vaker voorkomt bij mensen die verslaafd zijn aan hun mobiel en bij mensen met minder zelfcontrole.

The Fear of Missing Out (FoMO)

“De alomtegenwoordige vrees dat anderen misschien wel lonende ervaringen hebben dan jij, en wordt gekenmerkt door de wens om voortdurend verbonden te blijven met wat anderen doen” (Przybylski et al., 2013, p. 1841).

Tips voor een phubbingloos kerstdiner
We kunnen er niet omheen, phubbing het is alom vertegenwoordigd in onze hyper-connectiviteitssamenleving. Aangezien onderzoek aantoont dat phubbing een negatieve impact heeft op de phubbee, wil jij wellicht wel proberen je smartphonegebruik te beteugelen tijdens het kerstdiner van dit jaar. Daarom een aantal tips: zet het geluid van je telefoon uit, leg hem niet in het zicht of binnen handbereik en tot slot, zet je notificaties uit. Heb jij rigoureuze hulp nodig, kijk dan of die oude Nokia 3310 onderin de la nog werkt en neem die mee naar het kerstdiner in geval van nood. Stoor jij je vooral aan het phubgedrag van anderen, dan is de Myndr het ultieme kerstcadeau. Met deze gadget kun je zelf bepalen welke internetdiensten je thuis blokkeert.

 

Meer weten? Dit artikel is gebaseerd op onder meer de volgende publicaties:

Abeele, M.M.V., Hendrickson, A.T., Pollman, M.M.H., & Ling, R. (2019). Phubbing behavior in conversations and its relation to perceived conversation intimacy and distraction: An exploratory observation study. Computers in Human Behavior, 100, 35-47. Je vindt het artikel hier (betaald).

Abeele, M. M. V., Antheunis, M. L., & Schouten, A. P. (2016). The effect of mobile messaging during a conversation on impression formation and interaction quality. Computers in Human Behavior62, 562-569. Je vindt het artikel hier (betaald).

Chotpitayasunondh, V., & Douglas, K. M. (2016). How “phubbing” becomes the norm: The antecedents and consequences of snubbing via smartphone. Computers in Human Behavior63, 9-18. Je vindt het artikel hier (gratis).

Davey, S., Davey, A., Raghav, S. K., Singh, J. V., Singh, N., Blachnio, A., & Przepiórkaa, A. (2018). Predictors and consequences of “Phubbing” among adolescents and youth in India: An impact evaluation study. Journal of family & community medicine25(1), 35. Je vindt het artikel hier (gratis).

Oduor, E., Neustaedter, C., Odom, W., Tang, A., Moallem, N., Tory, M., & Irani, P. (2016, June). The frustrations and benefits of mobile device usage in the home when co-present with family members. In Proceedings of the 2016 ACM conference on designing interactive systems (pp. 1315-1327). ACM. Je vindt het artikel hier (betaald).

Przybylski, A. K., Murayama, K., DeHaan, C. R., & Gladwell, V. (2013). Motivational, emotional, and behavioral correlates of fear of missing out. Computers in Human Behavior29(4), 1841-1848. Je vindt het artikel hier (betaald).

Roberts, J. A., & David, M. E. (2016). My life has become a major distraction from my cell phone: Partner phubbing and relationship satisfaction among romantic partners. Computers in human behavior54, 134-141. Je vindt het artikel hier (gratis).

Over de auteur

Ellen Groenestein is hoofddocent bij de opleiding Communicatie en het lectoraat Communication in the Networked Society van de Hogeschool Rotterdam.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.