Op donderdag 21 november vond de boekpresentatie voor publicatie 91: Virtual Influencers plaats. Tijdens deze middag werden bezoekers bijgepraat over het gebruik van virtuele influencers aan de hand van zowel de actuele wetenschappelijke inzichten als de praktijkcase van RAUWCC.
SWOCC-PUBLICATIE 91: Virtual Influencers
Het digitale marketinglandschap verandert razendsnel en heeft een nieuwe soort influencer voortgebracht: de virtuele influencer. Deze kunstmatig gecreëerde persona’s, gemaakt met CGI en AI, bieden merken een kans om hun publiek te bereiken met content die altijd veelzijdig en consistent is. Hoewel gebruikers virtuele influencers soms minder authentiek vinden dan menselijke influencers, blijkt uit dit onderzoek dat volgers sterke emotionele banden met hen kunnen opbouwen. Dit maakt hen tot een waardevolle optie voor langdurige marketingstrategieën.
In de SWOCC-publicatie ‘Virtual Influencers’, geven we professionals praktische handvatten voor het effectieve en verantwoorde gebruik van virtuele influencers. We verkennen wat virtuele influencers precies zijn, of mensen hen kunnen herkennen, hoe effectief ze zijn in vergelijking met menselijke influencers en of (en hoe) mensen relaties opbouwen met deze digitale persoonlijkheden. Tot slot bieden we een checklist die helpt bij het verantwoord inzetten van virtuele influencers als merkambassadeurs.
Nieuwsgierig geworden? De publicatie is voor begunstigers gratis te bestellen.
Virtuele influencers vanuit wetenschappelijk perspectief
Priska Breves en Zeph van Berlo (Universiteit van Amsterdam), de auteurs van de publicatie, namen als eerste het woord. Zeph opende met een verhelderend inzicht in wat virtuele influencers onderscheidt van menselijke influencers: ze zijn volledig digitaal en computer-gegenereerd. Dit biedt voordelen, zoals volledige controle en aanpasbaarheid door merken, en lagere kosten. Aan de hand van expert-interviews verkenden de auteurs hoe belangrijk het onderscheid is tussen wat als echt en niet echt wordt waargenomen. Ze onderzochten vervolgens of consumenten dit verschil kunnen herkennen en welke rol disclosures daarbij spelen. Hun bevindingen laten zien dat subtiele disclosures virtuele influencers menselijker kunnen laten overkomen dan bij het gebruik van prominenten disclosures.
Vervolgens ging Priska dieper in op de mogelijkheid om parasociale relaties met virtuele influencers op te bouwen. Hoewel menselijke influencers doorgaans als betrouwbaarder worden gezien, blijkt uit het onderzoek dat virtuele influencers effectiever kunnen worden naarmate het publiek hen beter leert kennen en er een parasociale band ontstaat. Deze banden maken virtuele influencers waardevol voor merken die streven naar langdurige klantrelaties. Bovendien bleek het persuasieve effect van virtuele influencers over tijd sterker te worden.
Op basis van deze inzichten hebben Priska en Zeph een praktische checklist samengesteld voor merken die virtuele influencers willen inzetten.
Benieuwd hoe je deze kan toepassen? De publicatie is hier te bestellen.
Interactief gedeelte
Na alle drie de presentaties was er ook een interactief element voor de merkprofessionals. Tijdens dit onderdeel kregen ze de kans om meer te discussiëren over onder andere de ethische kant van virtuele influencers. Ook kregen ze de kans om vragen te stellen
Het SWOCC virtuele influencers event bood een dieper inzicht in het gebruik van virtuele influencers. Door de presentaties en discussies kregen deelnemers waardevolle inzichten die hen zullen helpen virtuele influencers toe te passen. SWOCC wil alle bezoekers, sprekers, begunstigers en betrokkenen bedanken voor dit inspirerende evenement!
Log in met je SWOCC begunstigersaccount om de presentaties te bekijken en om de volledige video opname van het event terug te kijken.