Volg SWOCC op LinkedIn voor alle updates over de nieuwste publicatie!
In deze blogserie kijkt SWOCC vooruit naar de presentatie van SWOCC 86 “Medewerkers als merkdragers”. Deze publicatie gaat over de vraag hoe een merk het beste medewerkers kan motiveren en activeren om het merk te versterken. Iedere week staan we stil bij een vraag over internal branding. De auteur, Joost Verhoeven, buigt zich over de vraag en we horen wat internal-branding-experts Bea Aarnoutse, Chris Kersbergen en Stéphan Lam daarover te zeggen hebben in korte soundbytes. Deze week de vraag: Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zo snel mogelijk het merk omarmen?
Hoe zorg je ervoor dat nieuwe medewerkers zo snel mogelijk het merk omarmen?
In voorgaande blogs is het belang van organisatiecultuur in het versterken van je merk al veelvuldig benadrukt. Wanneer merkwaarden cultureel verankerd zijn, dan gaan medewerkers als vanzelf het merk op handen dragen. Een organisatiecultuur wordt gemaakt en gedragen door medewerkers. Hun opvattingen, gewoonten, grapjes, rituelen en verhalen maken samen de cultuur uit. Er is echter altijd wat personeelsverloop. Via dat personeelsverloop ontwikkelt de organisatiecultuur zich en kan het merk versterken of veranderen. Enkele weken geleden schreef ik in deze serie al blogs over de manieren waarop je personeel kan behouden of werven om het merk te versterken. Wanneer veel medewerkers in korte tijd de organisatie verlaten kan de merkcultuur in gevaar komen. Het is dan ook zaak om de merkcultuur vanaf dag 1 over te dragen op de nieuwe medewerkers in de organisatie, zodat ook zij zo snel mogelijk merkdrager worden. Daarom dient in het onboardingtraject ruimschoots aandacht te zijn voor het merk, en de manieren waarop dat merk zich manifesteert het gedrag van medewerkers in de organisatie. Chris Kersbergen, head of brand van Rabobank, vertelt voor SWOCC hoe dit bij een vorige werkgever in zijn werk ging:
In Chris’ visie op onboarding vallen drie zaken op.
Ten eerste werd ‘iedereen die iets namens de organisatie gaat doen’ uitgenodigd voor de onboarding. Dat zijn dus nadrukkelijk niet alleen de mensen die rechtstreeks bij de organisatie in dienst zijn, maar dat betreft ook krachten die van buiten de organisatie worden ingehuurd om het merk te versterken zoals uitzendkrachten, seizoenarbeiders, platformwerkers, of ZZP-ers. Daarmee was er oog voor de manier waarop organisaties zijn veranderd in netwerkorganisaties. Het is niet simpelweg 1 organisatie, 1 merk, maar achter ieder merk gaat een netwerk van medewerkers schuil, die zeker niet allemaal perse binnen de organisatie te vinden zijn.
Ten tweede benadrukt hij dat de essentie van het merk op een aantrekkelijke manier wordt uitgelegd. Iedere medewerker moet in principe kunnen uitleggen wat er zo bijzonder is aan het merk, maar ook wat dat betekent voor de manier waarop je je werk doet. Zo krijgt het merk dus handen en voeten.
Ten derde wordt in het onboardingtraject niet enkel informatie op de nieuwe medewerkers afgevuurd, maar worden nieuwkomers al vanaf het eerste moment uitgenodigd om input te leveren en de dialoog aan te gaan. Dit stimuleert medewerkers om het merk met een frisse blik bekijken en om commentaar leveren, suggesties te doen, en de merkcultuur te bevragen. Op die manier stimuleer je sceptici om hun weerstand kenbaar te maken, kan je erop reageren, en geef je meteen ook een duidelijk signaal af dat in de organisatie ruimte is om een tegengeluid te laten horen. Bovendien kan je hele goede ideeën ophalen die in de blinde hoek zitten van de ‘vaste’ medewerkers. Uiteraard is het dan wel zaak om heel serieus wat te doen met dat tegengeluid: je kan ideeën opvolgen in de organisatie, of je kan uitleggen waarom de organisatie op dit moment niet kiest voor die aanpak. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat ook nieuwe medewerkers serieus genomen worden en zich gehoord voelen.
Natuurlijk is het werk na het onboardingtraject nog lang niet gedaan en moeten ook onder vaste medewerkers het merk herhaaldelijk onder de aandacht gebracht worden. Toch is een goed begin het halve werk: Wanneer nieuwe medewerkers een goede eerste indruk hebben van het merk, dan kleurt dat de ervaringen die ze opdoen in latere fasen van de employee journey.
Wil je meer weten over de effectiviteit en werking van merkbeleid, de realisatie van alignment tussen organisatie/medewerkers en merk en de activatie van merkambassadeurs? Download de gehele publicatie ‘Medewerkers als Merkdragers’ van Joost Verhoeven. De publicatie is alleen toegankelijk voor begunstigers. Nog geen begunstiger? Bekijk hier de mogelijkheden.