nieuws item

Het merk als mens

Publicatiedatum: 01 | 02 | 2018
Delen:

Vandaag de dag wordt technologische transformatie gezien als een voorwaarde voor het succes van merkenDat is niet voor niets. Door verschillende digitale technologieën te integreren, zoals social, mobile, artificial intelligence en cloud, kunnen organisatieprocessen efficiënter ingericht worden, consumenten sneller bediend worden, en diepgaande klantinzichten gegenereerd worden. Daarmee is het mogelijk om producten en diensten te ontwikkelen die naadloos aansluiten op de behoeften van consumenten.

Echter, met het omarmen van digitale technologie bestaat het gevaar dat merken verder van de consument komen te staan. Gehele customer journeys worden doorlopen via digitale kanalen, klantrelaties worden continue gemonitord door slimme technologie om vervolgens gereduceerd te worden tot een reeks enen en nullen, en medewerkers worden vervangen door chatbots. Digitalisering gaat daarom gepaard met de noodzaak om menselijker te zijn.

Nu steeds meer onderzoek aantoont dat vermenselijking van merken voordelen biedt, beseffen organisaties zich ook steeds vaker dat zij niet alleen een digitale, maar ook een menselijke transformatie moeten doorgaan. Consumenten geven nog altijd de voorkeur aan het communiceren met andere mensen in plaats van met gezichtsloze organisaties die enkel draaien op technologie.

Over digitale transformaties wordt al veel gezegd en geschreven. Dat geldt in mindere mate voor menselijke transformaties. In blogposts, vakbladen en lezingen wordt vaak opgemerkt dat organisaties moeten communiceren met de menselijke maat. Deze bijdragen beschrijven echter niet hoe organisaties dat kunnen doen. De SWOCC publicatie ‘het merk als mens’ draagt bij aan dit inzicht.

Het doel van de publicatie is om inzichtelijk te maken hoe het ‘merk als merk’ tot stand komt in een tijdperk waarin technologie een steeds prominentere rol speelt: hoe kunnen merken menselijke eigenschappen zo toepassen dat de communicatie met de klant menselijk en betekenisvol is en blijft?

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Lotte Willemsen en Anna-Lise Kamphuis en zal in 2020 worden gepresenteerd.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.