Design is duur. Logisch. Voor iets moois hebben we nu eenmaal meer geld over. Maar is dat eigenlijk wel zo logisch? Bij economie leerden we dat schaarste leidt tot hogere prijzen. Bij een lage q, hoort een hoge p, stond er op het schoolbord. Die q, hoeveelheid, was dan wel keurig kwantificeerbaar, en de voorraad was eindig. Maar ‘schoonheid’ laat zich moeilijk tellen. Je kan je ook afvragen of het überhaupt wel op kan raken. Is het dan wel zo logisch dat we er een hogere prijs voor willen betalen?
Een reeks aan onderzoeken van Wu et al. (2022) bevestigt allereerst dat dit wel zo is. In mooie spullen steken we meer geld en/of moeite. Waarom? We verwachten trotser te zijn op het bezit van iets moois. Daarnaast wekt schoonheid een direct verlangen op om het te ‘hebben’. Schaarste, om preciezer te zijn gepercipieerde schaarste, is hierachter de drijvende kracht. Mooie dingen ervaren we namelijk als schaars; hoe mooier de producten werden gevonden door de respondenten, hoe schaarser ze de producten inschaalden. Je komt schoonheid nu eenmaal niet dagelijks tegen en het creëren van iets moois kost moeite, talent, tijd en/of geld. En dat zijn zaken die weldegelijk op kunnen raken.
Meer weten over het samenspel tussen schoonheid, investeringsbereidheid en (de perceptie van) schaarste? Lees dan ‘Design mag wat kosten: Waarom doen we meer moeite voor mooie producten?’ in de nieuwste editie van de SWOCC Selectie.
MEER WETEN?
Lees de uitgebreide samenvatting hier: ‘Design mag wat kosten: Waarom doen we meer moeite voor mooie producten?‘
Deze blog maakt deel uit van de eerste uitgave van de SWOCC Selectie 2024, waarin vijf wetenschappelijke artikelen worden gepresenteerd met relevante inzichten voor de communicatiebranche op het gebied van advertentie wear-out, merkactivisme, merkhaat, productschoonheid en hoe de perceptie van verraad interne productupgrades ondermijnt. Bestel de volledige publicatie hier.
Volledige literatuurverwijzing
Wu, F., Reimann, M., Pol, G., & Park, C. W. (2022). The scarcity of beauty: How and why product aesthetics mobilize consumer acquisition effort. Journal of the Academy of Marketing Science, 51(6), 1245–1265.