kennisbank item

Sportsponsoring - Maak kennis met Erik Ruts

Publicatiedatum: 04 | 04 | 2024
Delen:

Erik Ruts

Erik Ruts is oprichter van Sponsorbrein, een adviespraktijk gericht op de strategie en effectiviteit van sponsoring. Daarnaast is hij één van de sprekers tijdens de aankomende SWOCC-bijeenkomst: ‘Sportsponsoring‘. We hebben Erik een paar vragen gesteld om alvast een voorproefje van zijn presentatie te krijgen.

 

 

 

MET DE OLYMPISCHE SPELEN EN HET EK VOETBAL IN HET VOORUITZICHT BELOOFT 2024 EEN MOOI SPORTJAAR TE WORDEN. HOE KAN JE ALS COMMUNICATIEPROFESSIONAL INHAKEN OP AL DEZE SPORTEVENEMENTEN? 

Noem je inhaken, dan noem je een positie waarin de communicatieprofessional niet werkt voor een bedrijf dat genoemde evenementen sponsort. Voor inhaken is een gezonde dosis durf nodig, het kan ook mislukken. Het kan zelfs lukken én mislukken. Weten we nog de Bavaria Oranje fan dress die opviel maar ook twee fans in de cel in Zuid-Afrika deed belanden? Mijn beste advies om in te haken: maak gebruik van de vrijheden die je hebt als niet-sponsor. Want gek genoeg moeten sponsors zich aan allerlei regels houden en zijn daarop ook aanspreekbaar.  

Inhaken door een sponsor heet activeren. Voor een sponsor is het belangrijk om goed te timen en om niet te denken vanuit je merk maar vanuit de fan. Wat betreft timing: tijdens een evenement is het altijd een slagveld aan acties. Daarvoor en daarna kun je meer aandacht trekken.  

Denken vanuit de fan is sowieso een goed idee. Een fan zit niet te wachten op een Oranjeprul met een sponsorlogo. Een fan wil een actie waarmee zijn eigen ervaring verrijkt wordt. Verzin dus iets relevants als sponsor. 

WAT IS IN JOUW OGEN DE MEERWAARDE VAN SPONSORING? WAAROM ZOU JE HIER ALS MARKETINGPROFESSIONAL BUDGET VOOR VRIJ MOETEN MAKEN?

Er zijn twee basisvoordelen: sponsoring werkt altijd positief voor je merk en het werkt ook -maar minder- als je er niks mee doet. Maar het belangrijkste pluspunt is dat je als sponsor meelift op een verhaal dat echt is, dat leeft, dat de aandacht trekt.  

IS ER IN HET SPORTJAAR 2024 IETS WAAR MEER AANDACHT NAAR UITGAAT DAN IN ANDERE JAREN? EN ZO JA, WAAR MOETEN WE DAN OP LETTEN?

Het inzetten van de evenementen voor politieke propaganda. Voetbal en vooral Olympische Spelen lenen zich hiervoor. Je komt als bond niet meer weg met vasthouden aan de scheiding tussen sport en politiek.  

Gelieerd daaraan: je komt als organisator ook niet meer weg met een verkwistend evenement met wat gescheiden afvalinzameling als doekje voor het bloeden. Durven evenementen, organisatoren, sponsoren een statement te maken? 

KAN JE ALVAST EEN TIPJE VAN DE SLUIER OPLICHTEN OVER JE PRESENTATIE? WELKE LEARNING WIL JE DE BEZOEKER MEEGEVEN?

Terug naar de basis. Weet hoe, wanneer en voor wie de sponsoring werkt voor je merk. 

LOS VAN JOUW PRESENTATIE OVER SPONSORING, WELKE TRENDS ZIE JE OP DIT MOMENT DIE EEN GROTE IMPACT (GAAN) HEBBEN OP MARKETING IN DE TOEKOMST?

In mijn glazen bol komt naar voren de complete versplintering van mediagedrag (lineaire TV is nu echt passé) waardoor de magneetwaarde van evenementen belangrijk wordt. Alle grote en kleine bubbeltjes en bubbels moeten als trillende kompasnaaldjes naar hét evenement wijzen. De trend is aldus: MEGAMAGNEET evenementen. 

 

Wil je de presentatie van Erik Ruts niet missen? En wil je meer weten over hoe je sportsponsoring effectief kunt inzetten voor jouw merk? Meld je dan snel aan voor de SWOCC-bijeenkomst: Sportsponsoring.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.