kennisbank item

Post corona: we krijgen een revival van de jaren 80

Publicatiedatum: 28 | 05 | 2020
Delen:

Margot BouwmanIn de pers, onze eigen vakpers en op social media verschijnen al weken voorspellingen over het post corona tijdperk. Hoe zal het er dan uit zien? Zijn we eindelijk wakker geschud en gaan we duurzamer leven? Blijven we solidair? Of gaan we ons weer precies zo gedragen als voor de crisis? Er is veel onzekerheid. Verschillende trendbureaus doen een rake en doen goed onderbouwde voorspellingen van het post corona tijdperk. Een voorspelling die hartstikke logisch is en bovendien leuk.

 

We krijgen een revival van de jaren 80. En big brother heeft een thermometer.
De jaren 80. Wat een decennium was dat. Het leek wel alsof er elke maand een nieuw technologisch hoogstandje op de markt kwam. De PC, de CD, de Apple Macintosh, Nintendo Gameboy, de camcorder en ook het kunsthart. Allemaal geboren in de jaren 80. De jaren 80 waren niet alleen de jaren van techniek. Maar ook van fitness (met Jane Fonda), van spiritualiteit en Oosterse wijsheden (‘new age’), van dress for succes (met schoudervulling en ruimvallende blazers), van feminisme en van cocooning. Een vergelijkbare tijd, met vergelijkbare thema’s, krijgen we volgens de trendwatchers na het corona tijdperk.

Waarom is een revival van de jaren 80 zo logisch?
Trends ontstaan niet toevallig. Ze zijn een reactie op voorgaande trends en ze repeteren zich. Trends zijn cyclisch. We zitten nu op eenzelfde ‘snijvlak’ als toen de trends van de jaren zeventig overgingen in de trends van de jaren 80. Je valt bijna van je stoel als je opnieuw leest met welke woorden Faith Popcorn de trend ‘cocooning’ in 1981 introduceerde. Ze signaleerde dat steeds meer mensen overprikkeld waren en moe. Ook jonge mensen. En deze mensen kwamen daar eindelijk voor uit. Ze wilden een tempo lager leven. De mensen voelden ook steeds meer agressie in de wereld. De koude oorlog en nucleaire dreiging. Dat maakte hen onzeker. De vermoeidheid en onzekerheid maakten dat ze zich terugtrokken in hun veilige huis (cocooning) en daar een leuk en rijk leven gingen leiden. Technologie maakte het mogelijk om dat te doen. Met (ook een uitvinding uit de jaren 80) kabel tv bijvoorbeeld.

Deze beschrijving past bijna naadloos op onze situatie nu. Psychologen maakten zich al voor de corona uitbraak, zorgen over het grote aantal burn-outs bij jonge mensen. Millennials trokken zich terug in hun huis, met DIY feestjes en Netflix. En nu, onder druk van de crisis, breidt dit zich uit. We zijn aan het cocoonen. En meer trends uit de jaren 80 staan te popelen om terug te keren. Aangepast aan de huidige tijd. Een focus op technologie (AI), op gezondheid en fitness, op spiritualiteit, op veiligheid. Dit was al ingezet voor corona, maar de crisis duwt ons versneld dit tijdperk in. Voor de liefhebbers van modellen. Het tijdperk ‘revival of the eighties’ zit in de matrix die veel onderzoekbureaus gebruiken linksonder. In het kwadrant controle (op de verticale as) en individualiteit (op de horizontale as). Het tijdperk ‘revival of the eighties’ gaat minder over gevoel en storytelling en meer over onderbouwing en functionaliteit. Die onderbouwing en functionaliteit zoeken we in technologie. Dit biedt ons mogelijkheden om controle te krijgen in de onzekere tijd. Om ons veiliger te voelen. Belangrijke thema’s in de revival of the eighties zijn: veiligheid (bijvoorbeeld in de vorm van hygiëne), gezondheid (weerstand), cocoonen (de ‘experience economie’ veilig bij je thuis) en dus controle.

Wat zegt dit over merken en marketingcommunicatie?
Er zijn allerlei manieren om de thema’s die belangrijk zijn in de revival van de jaren 80 aan merken te koppelen. Uiteraard moet dit altijd gebeuren vanuit de essentie van je merk. Een belangrijke vraag die elke merkeigenaar zich kan stellen: hoe kun je tech toepassen om de mensen controle te geven, zich veilig te laten voelen, gezonder te worden en weerstand op te bouwen, of te cocoonen? Er zijn ontzettend veel kansen!

Binnen het thema gezondheid is voeding belangrijk, maar ook ‘goed slapen’. Er zijn nu al apps die mensen helpen om een slaapritme te vinden dat bij hen past. Maar wat als we dit veel toegankelijker maken voor veel meer mensen? Wat als Beter Bed je met technologie een matras kan adviseren waarmee jouw specifieke slaaphouding en nachtrust worden verbeterd? Je koopt niet meer op prijs of op een mooi verkoopverhaal, maar op basis van de onderbouwde overtuiging dat dit matras het juiste is voor jou.

Wat als op de verspakketten in de supermarkten benoemd wordt welk effect de ingrediënten hebben op je gezondheid (eventueel gekoppeld aan je persoonlijke Fitbit). Of wat als dit juist op de potjes groenten wordt vermeld? Dit zou een impuls geven aan het conserven schap.

En ook in de cocooning trend kunnen merken een rol spelen. Deze trend biedt een enorme kans voor alle merken die vanuit hun essentie een bijdrage leveren aan fijnere thuisomgeving. Ook voor merken waar we al een tijdje niet zoveel meer van horen (de Decorette bijvoorbeeld) biedt dit kansen. En uiteraard kan technologie de cocooning trend veel rijker maken. We mogen waarschijnlijk nog een tijd niet naar een groot concert. Een voor de hand liggend idee is om mensen via een livestream het concert thuis te laten ervaren. Maar dit kan veel origineler en spectaculairder, wat Travis Scott bewees toen hij eind april in Fortnite een optreden gaf. Een tech based thuisspektakel.

En er is nog een belangrijke rol voor merken in dit tijdperk. De revival van de jaren 80 bevindt zich zoals gezegd in het kwadrant ‘controle en individualisme’. Dat individualisme is goed te verklaren. In onzekere tijden hebben mensen de neiging om goed voor zichzelf te zorgen. Maar het individualisme moet niet doorslaan. Daar zit niemand op te wachten. Hier ligt een kans voor merken die vanuit hun essentie mensen met elkaar kunnen verbinden. Om hen te laten ervaren hoe fijn en het belangrijk het is om samen te zijn of ervaringen te delen. Of om met elkaar een doel te bereiken. Succesvolle voorbeelden als Live Aid uit de jaren 80 laten zien dat hier ruimte voor is. Welk merk staat op?

Over de auteur

Margot Bouwman is onafhankelijk merk- en communicatiestrateeg. Ze adviseert merken over hun merkpositionering en hun business- en communicatiestrategie. Sinds 2014 maakt Margot onderdeel uit van de Raad van Advies van SWOCC.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.