kennisbank item

Het promoten van gezonde voeding via fitfluencers: effectief of niet?

Publicatiedatum: 02 | 06 | 2022
Delen:

Social media influencers worden steeds vaker ingezet om een gezonde levensstijl te stimuleren. Met name zogenaamde fitfluencers worden vaak benaderd door bedrijven die gezonde producten willen promoten. Productpromoties door influencers worden doorgaans als geloofwaardiger en authentieker ervaren dan reguliere (commerciële) boodschappen van beroemdheden of adverteerders, omdat kijkers eerder geneigd zijn te geloven dat ze betrouwbaar advies en een oprechte mening over bepaalde merken of producten zullen krijgen. Het inzetten van fitfluencers om een gezond product onder de aandacht te brengen lijkt dus zo gek nog niet, maar is het ook daadwerkelijk effectief?

Waar gaat deze blog over? 

  • Social media influencers kunnen hun volgers aanmoedigen om gezonde voedingskeuzes te maken.  
  • Om gezonde voedingskeuzes succesvol te promoten, is het cruciaal voor influencers om een warme persoonlijke relatie en connectie met hun volgers op te bouwen.  

Het onderzoek
In het onderzoek kregen 154 volwassenen (15-54 jaar, gemiddelde leeftijd 24 jaar) een Instagram post van een fitfluencer te zien waarin een fictief gezond product werd gepromoot genaamd Green Recovery. Green Recovery werd omschreven als een gezonde plantaardige kwark – laag in koolhydraten en hoog in eiwitten – die uitstekend te eten was na het sporten en bewegen. De ene helft van de deelnemers zag de productpromotie door een populaire fit influencer die ze volgden op Instagram (echte influencer). De andere helft bekeek een productpromotie door een soortgelijk persoon die ze niet kenden (fictieve influencer). Na het bekijken van de Instagram posts beantwoordden de deelnemers vragen over wat ze van het product vonden (bijvoorbeeld hoe geïnteresseerd ze waren in het product en of ze van plan waren het te kopen). Ze beantwoordden ook vragen over hun waargenomen persoonlijke band met de influencer, de mate waarin ze zich met hen identificeerden en dachten dat ze op elkaar leken. 

Resultaten 

  • Deelnemers die de productpromotie door de echte fitfluencer zagen (dus de fitfluencer die zij op Instagram volgden), voelden vaker een warme en persoonlijke band met de influencer dan de deelnemers die naar de productpromotie door een fictieve fitfluencer keken.   
  • Deelnemers die een warmere en persoonlijke band met de fitfluencer voelden, waren positiever over het gepromote voedingsproduct en gaven vaker aan dat ze van plan waren het te kopen.   
  • De fitfluencers waren succesvol in het promoten van het gezonde product, maar alleen bij deelnemers die een warme en persoonlijke band met hen voelden. 

Kortom, als je fitfluencers succesvol wil inzetten om gezond gedrag te promoten dan is het cruciaal om influencers te kiezen die een warme, persoonlijke band hebben met hun volgers. Lees hier meer over andere do’s en dont’s voor het samenwerken met influencers.  

Meer weten? Dit artikel is gebaseerd op onderstaande publicatie:
Folkvord, F., Roes, E., & Bevelander, K. (2020). Promoting healthy foods in the new digital era on Instagram: an experimental study on the effect of a popular real versus fictitious fit influencer on brand attitude and purchase intentions. BMC Public Health, 20(1), 1-8. Je vindt het artikel hier (gratis). 

Over de auteur

Dr. Esther Rozendaal is universitair hoofddocent Communication and Behavioural Change aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek richt zich op de digitale veerkracht van jongeren. In het bijzonder onderzoekt zij hoe kinderen en tieners geholpen kunnen worden om zich online mediawijs te gedragen. 

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.