kennisbank item

Geen nieuws is goed nieuws

Publicatiedatum: 23 | 01 | 2019
Delen:

Marketeers zijn gek op innovatie en nieuwtjes. Terecht, want innovatie houdt het merk bij de tijd, levert aandacht en laat omzet en marktaandeel groeien. Toch? Onderzoek laat zien dat niet alle innovatie evenveel bijdraagt aan merkgroei. Misschien is het daarom goed om nog eens naar je plannen voor 2019 te kijken, nu het jaar nog maar net is begonnen.

Dit najaar publiceerden Les Binet en Pieter Field hun derde rapport over marketingeffectiviteit. In het rapport laten zij zien dat de effectiviteit van een marketing- en merkstrategie afhangt van de context van het merk. Vakmedia besteden hierbij vooral aandacht aan de ideale verhouding tussen merkbouw en activatie en het gevaar van kortetermijndenken. Het rapport bevat echter meer interessante inzichten voor marketeers. Bijvoorbeeld over innovatie.

Niet innoveren is soms effectiever
Uit de analyses van Binet en Field blijkt dat innovatie de effectiviteit van marketing vergroot. Hoe groter en radicaler de innovatie is, hoe groter de mogelijke effecten. Dat lijkt een voor de hand liggende conclusie, maar dit gaat vooral op als innovatie de penetratie van het merk vergroot. Het ontwikkelen van een nieuwe productcategorie, merkextensie naar een andere categorie en – in mindere mate – het introduceren van een submerk zijn daarom effectiever dan het introduceren van nieuwe productvarianten. Introducties van nieuwe varianten blijken zelfs minder effectief dan campagnes waarin geen enkele innovatie wordt gecommuniceerd. Soms is een merk dus beter af zonder dan met innovatie.

De tekst loopt door onder deze video over Binet en Field.

Nieuwe kopers aanspreken
De reden waarom kleinere innovaties minder bijdragen aan merkgroei is dat deze meestal zijn gericht op bestaande kopers van een categorie. Verkopen kannibaliserendan vooral op bestaande omzet en trekken weinig tot geen nieuwe kopers aan. Een rookworst met een nieuwe smaak vergroot bijvoorbeeld niet de markt voor rookworsten. Deze worden waarschijnlijk gekocht, in plaats van gewone rookworst, door consumenten die toch al rookworst aten. Merkextensie met een vegetarische rookworst vergroot de penetratie van het merk wel, omdat met vegetariërs een nieuwe groep kopers wordt aangesproken.

Merkgroei door betere customer experience?
Iets vergelijkbaars geldt voor dienstverleners die voor merkgroei inzetten op verbetering van de customer experience. De gedachtegang hierbij is dat dit leidt tot hogere tevredenheid en dus tot meer aankopen. Maar ook deze vernieuwingen bereiken vooral bestaande klanten. En die blijken ook in services vaak gewone mensen die soms bij een concurrent shoppen. De relatie tussen klanttevredenheid en ‘share of wallet’ is daarom niet rechtlijnigniet heel sterk en afhankelijk van de tevredenheid met andere dienstverleners. Alleen bij extreme klanttevredenheid nemen bestedingen toe en alleen als andere dienstverleners achterblijven.

Groeien zonder te innoveren kan ook
Toch besteden merken veel aandacht en budget aan kleinere innovatie. Vaak vanuit de gedachte dat merken regelmatig nieuws moeten brengen om op te vallen en interessant te blijven. Nu moeten merken wel met hun tijd mee, maar voor effectiviteit is het niet altijd nodig om nieuwe merkfeiten te communiceren. Campagnes voor productverbeteringen en nieuwe varianten hebben namelijk eerder een rationele boodschap, terwijl reclame vooral via emotie effectief is. De case van Snickers, die Binet en Field beschrijven, is daar een voorbeeld van. Het merk communiceerde sinds 2010 geen enkel productnieuws en veranderde niets aan haar propositie. Wel voerde het reclamecampagnes met tv- en filmsterren. Snickers keerde daarmee de neergang van haar merk om in groei. Zonder ook maar iets te innoveren.

De tekst loopt door onder deze video van Snickers.

Wat is jouw plan voor 2019?
Het jaar is nog maar net begonnen. Misschien is het daarom goed om de jaarplanning nog eens door te nemen. Welke vernieuwingen en campagnes zijn gepland die werkelijk bijdragen aan groei en versterking van het merk? Bedenk daarbij dat een jaartje niets nieuws doen ook wel eens goed is voor het merk. Om daarna via grotere innovatie het merk werkelijk een flinke zet vooruit te geven!

 

Lees hier meer over innovatie.

Rob Revet is lid van de Raad van Advies en werkt als onafhankelijk merkadviseur en interim-merkmanager via zijn bureau FNDMNTL.

Over de auteur

Rob Revet werkt als marketing- en merkstrateeg bij adviesbureau Mark Stronger en is trainer in marketing- en merkstrategie. Rob is sinds 2017 lid van de Raad van Advies van SWOCC.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.