kennisbank item

Emoties opwekken door terugblikken of vooruitkijken

Publicatiedatum: 26 | 10 | 2022
Delen:

In vele advertenties wordt ingespeeld op de emotie van de consument. Een effectieve manier hiervoor die vaak gebruikt wordt in reclameboodschappen is het creëren van een nostalgisch gevoel. Nostalgie richt zich op jeugdsentiment, onbezorgdheid en betere tijden. Naast nostalgie is er een soortgelijke manier van emotie opwekken die minder bekend is, namelijk ‘forestalgie’. Forestalgie is in tegenstelling tot nostalgie, het verlangen naar de toekomst.  

In ‘Nostalgie of ‘forestalgie’: refereren naar het verleden of de toekomst?’ richten de onderzoekers zich op dit nieuwe fenomeen en vergelijken dit met nostalgie in de werking van reclame. De effectiviteit van beide begrippen in reclameboodschappen worden onderzocht in verschillende productcategorieën. Het gewenste effect van positieve emoties wordt verklaard door escapisme. Dit gevoel van ‘even in een andere wereld zijn’ wekt positieve emoties op en zorgt voor een betere houding tegenover de reclame die dit gevoel veroorzaakt.  

Wil jij meer weten over ‘forestalgie’ en hoe dit het best gebruikt kan worden in reclameboodschappen? Lees de praktische implicaties van dit onderzoek in ‘Nostalgie of ‘forestalgie’: refereren naar het verleden of de toekomst?’. 

 

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.