kennisbank item

Effectief inzetten van purposeful branding

Publicatiedatum: 03 | 04 | 2018
Delen:

‘Growing a better world together’. Eind 2017 kwam Rabobank met deze nieuwe slogan waarmee ze beloven wereldwijd het voedselprobleem op te gaan lossen. De Reclame Code Commissie viel meteen over de campagne. Het zou misleidend zijn omdat Rabobank niet aannemelijk kan maken dat hun aanpak het voedselprobleem oplost. Vandaag de dag heb je als merk te maken met pro-sociale, bewuste consumenten die niet alleen gericht zijn op hun eigen welzijn, maar ook op dat van anderen. Ze verbinden zich dan ook graag met merken die een purpose (doel) nastreven voor een betere wereld. Maar hoe trek je deze pro-sociale consumenten aan? Nog belangrijker, hoe zet je purposeful branding effectief in? 

Vijf tips voor het effectief inzetten van purposeful branding:

  • Zorg dat je belofte, je purpose, duurzaam is. De merkbelofte is de ‘ziel’ van je merk, het is niet iets dat van tijd tot tijd verandert.
  • Vind een purpose die haaks op jouw merk staat en de beoogde consumenten, maar ook stakeholders dient.
  • Wees eerlijk en transparant in de belofte die je maakt. Consumenten en stakeholders hebben door social media meer macht en controle dan ooit om jouw boodschap te bevestigen of ontkrachten.
  • Zorg dat je consistent bent in het communiceren van je brand purpose naar je werknemers en consumenten, maar zorg bovenal dat je ernaar handelt.
  • Een inspirerend brand purpose versterkt de relatie met de consument en motiveert hen het bericht te delen met anderen via social media.

Strategic Consistency Model
Chung-Kue past het ‘Strategic Consistency Model’ toe op purpose-driven marketing. Het model gaat uit van de strategische samenhang tussen wat organisaties ‘zeggen’ (de purpose-claim), wat ze ‘doen’ (productaanbod en diensten) en de ‘bevestigende berichten’ van consumenten en stakeholders (zoals de media). Wat een organisatie zegt, is de belofte die ze maken; wat een organisatie doet, benadrukt hoe goed een product of dienst de belofte waarmaakt en of het aan de geschepte verwachting voldoet. Consumenten en stakeholders kunnen de berichten vanuit de organisatie bevestigen (versterken) of tegenspreken. Als je als organisatie positieve bevestigende berichten van consumenten en stakeholders wil ontvangen, zorg dan dat hetgeen wat je zegt overeenkomt met dat wat je daadwerkelijk doet. Gebeurt dit niet, dan vormt het een bedreiging voor de integriteit van de merk-stakeholder relatie.

Dove onder vuur
Zo lag Dove onder vuur met hun Real Beauty campagne. Het merk zou de lichamen van de vrouwelijke modellen digitaal hebben bewerkt voor de advertentie. Daarnaast werd het moederbedrijf Unilever beschuldigd van hypocrisie. Naast Dove valt ook het merk AXE onder Unilever. Het hypocriete is dat AXE juist bekend staat om seksestereotypering in advertenties (door o.a. vrouwen af te beelden als lustobjecten) iets dat Dove dus juist tegen probeert te gaan.

De tekst loopt door onder de video van AXE.

De voordelen van het effectief inzetten van een brand purpose:

  1. Een brand purpose geeft richting aan je merk.
  2. Het dient als een filter voor een merk om te beslissen wat het wel of niet moet doen.
  3. Het inspireert en betrekt medewerkers, consumenten en stakeholders bij de organisatie en wint hun vertrouwen.
  4. Volgens Unilever draagt hun purpose van ethisch en duurzaam leven bij aan het binnenhalen van talent. De helft van de afgestudeerde starters benadrukt dat de purpose de voornaamste reden is waarom zij bij Unilever willen werken.
  5. Het motiveert en verenigt werknemers om betekenisvol te werken en het stimuleert productiviteit.
  6. Een purposeful campagne, zoals de Dove campagne, helpt een merk boven het lawaai uit te stijgen in de media clutter. Het trekt de aandacht van consumenten en stimuleert hen het bericht te delen en erover te praten.
  7. Een purpose geeft een merk de mogelijkheid authentieke, emotionele en loyale relaties op te bouwen met consumenten die dezelfde essentiële waarden delen.
  8. Een merk met een purpose creëert een concurrentievoordeel en vergroot de winstgevendheid.

Kortom
Omdat steeds meer brand managers overstappen op purpose-driven marketing, is het essentieel om je als merk te richten op datgeen waar jouw consumenten om geven. Wanneer consumenten zich verbonden voelen met de purpose van jouw merk, zal niet alleen het vertrouwen en de omzet stijgen. Consumenten zullen helpen de purpose te verspreiden en zo kan je samen een betekenisvolle verandering in de samenleving doorvoeren. Maar, het allerbelangrijkste, zorg dat je de beloofde purpose nakomt in je handelen.

Het volledige artikel van Chung-Ku is getiteld ‘Selling products by selling brand purpose’ en verscheen in Journal of Brand Strategy (2017), 5(4), 373-394. U vindt dit artikel hier (betaald).

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.