kennisbank item

De kunst van merkextensies: Oud en vertrouwd of nieuw en innovatief?

Publicatiedatum: 02 | 07 | 2024
Delen:

Zeeman kennen we van ondergoed en rompertjes. Toch verrast Zeeman sinds een aantal jaar terug met de lancering van nieuwe merkextensies; namelijk parfum en bluetooth oortjes. Maar past dit wel bij het merk? Begrijpt de consument deze nieuwe connectie? Hoe maak je het passend? 

Als marketeer in het domein van productinnovatie is het altijd een zoektocht naar de perfecte balans tussen het consolideren van je merkidentiteit enerzijds en het uniek positioneren van merkinnovaties. Met een faalpercentage van 80-90% bij productinnovaties is het cruciaal om de juiste strategie te vinden. 

Lees de samenvatting van het artikel Discovering the Boundaries of the Triangular Designer Space in de nieuwste SWOCC Selectie. Dit artikel duikt diep in de dimensies van productontwerp die van belang zijn voor succesvolle merkextensies. Ontdek onder andere hoe het MAYA-principe (Most Advanced, Yet Acceptable) en het voorgestelde Triangular Designer Space model je kunnen helpen bij het ontwerpen van producten die zowel esthetisch aantrekkelijk als geaccepteerd door consumenten zijn.

Meer weten?

Lees de uitgebreide samenvatting hier: ‘Het optimale design van merkextensies: Oud en vertrouwd of nieuw-nieuw-nieuw?’

Deze blog maakt deel uit van de tweede kwartaaluitgave van de SWOCC Selectie 2024, een speciale uitgave waarin het thema ‘merkportfolio strategieën’ centraal staat. Zes samenvattingen van wetenschappelijke artikelen worden gepresenteerd met relevante inzichten over merkportfolio’s en merkextensies binnen verschillende sectoren. Bestel de volledige publicatie hier.

Volledige literatuurverwijzing 

Mulder-Nijkamp, M., de Kok, M., Klassen, V., & Eggink, W. (2022). Innovating the Archetype: Discovering the Boundaries of the Triangular Designer Space. Corporate Reputation Review, 1-20.

Link: https://doi.org/10.1057/s41299-022-00145-9

Over de auteur

Tijs Timmerman is lector Marketing en Customer Experience aan de Hogeschool Utrecht. Daarnaast werkt hij als Brand Strategy Consultant en is hij sinds 2009 lid van de Raad van Advies van SWOCC.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.