De afgelopen jaren hebben consumenten en marketers met de ene na de andere crisis te maken gekregen: de coronapandemie, stremmingen in de distributieketen, oorlogssituatie in Oekraïne, energiecrisis, inflatie en een dreigende economische recessie. Wat opvalt tijdens deze crises is dat er overwegend naar slechts één element uit de marketingmix wordt gekeken. Tijdens de coronapandemie ging het voornamelijk over het op peil houden van investeringen in reclame en de verleiding te weerstaan om op korte termijn geld te besparen door ‘op zwart’ te gaan. Bijvoorbeeld in “Advertising in Recession — Long, Short, or Dark?”. Peter Field baseert zich op het mechanisme van share of voice; als je minder besteedt dan je concurrenten, verzwakt je marktpositie. Volgens andere experts (e.g. Mark Ritson, Les Binet) waren deze tijden van crises het moment voor merken om hun prijsstrategie te herzien.
Een groep van onderzoekers stelt nu een andere aanpak voor. Op basis van een analyse van 41 wetenschappelijke publicaties over “recessie, economische crisis en marketing” hebben de onderzoekers gekeken naar de vraag of marketers hun budget wel of niet moeten aanpassen tijdens een crisis en welke marketingmixstrategie tot succes leidt tijdens én na een crisis. Deze onderzoekers concluderen dat marketeers juist naar alle elementen uit de marketingmix moeten kijken en niet louter naar de P van Promotie of de P van Prijs. Ze hebben een handig schema opgesteld met marketingstrategieën die merken kunnen opvolgen om te overleven of zelfs te groeien ten tijde van crisis.
Pak zelf deze kans, ga naar de SWOCC Selectie 2023-1 en lees ‘Kansen benutten in tijden van crisis: gebruik de gehele marketingmix’. Overigens is dit artikel dankzij audio agency Airborne ook als audio te beluisteren.