nieuws item

Nederlandse consument reageert positief op merkactivisme m.b.t. klimaatverandering, mensenrechten en antiracisme

Publicatiedatum: 20 | 01 | 2023
Delen:

Volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven over dit onderzoek!

Dr. Ir. Peeter Verlegh deed voor SWOCC (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Commerciële Communicatie) onderzoek naar merkactivisme door 1019 Nederlandse consumenten te vragen welke onderwerpen zij geschikt vinden (en welke niet), en hoe merkactivisme hun houding tegenover het merk beïnvloedt. Het onderzoek wordt op 2 februari gelanceerd in de Doelenzaal (Universiteitsbibliotheek UvA, Amsterdam).  

Er wordt steeds vaker van merken verwacht dat zij een standpunt innemen over maatschappelijk relevante issues. Denk aan de Always’ #LikeAGirl campagne om vrouwelijk empowerment te bevorderen of Patagonia’s activisme met betrekking tot klimaatverandering. Maar wat denkt de Nederlandse consument er eigenlijk over en welke onderwerpen zijn wel of niet geschikt?   

Als onderdeel van Peeters publicatie voor SWOCC zijn 1019 Nederlandse consumenten benaderd. De resultaten laten zien dat zij gematigd positief zijn over merkactivisme. Voor 25% van de Nederlandse consumenten kan het een ‘reason to buy’ zijn, maar voor een nog grotere groep kan het ook een reden zijn om een merk niet te kopen (wanneer men het oneens is met het standpunt van het merk). Volgens deze studie worden ook verschillen binnen de bevolking duidelijk. Jongere (18-35 jaar), linkse consumenten reageren significant positiever op merkactivisme dan oudere (66+), rechtse mensen. 

Uit de studie blijkt ook dat sommige onderwerpen geschikter zijn dan andere. Mensen reageren positief als merken zich uitspreken over zaken die gerelateerd zijn aan bedrijfsvoering (klimaatverandering, vervuiling, fair trade) of over onderwerpen die universeel als ‘goed’ gezien worden (mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, anti-racisme). Meer controversiële onderwerpen als LHBTi rechten, vluchtelingen, abortus of het slavernijverleden worden minder geschikt gevonden. Naast deze bevindingen presenteert Peeter in de SWOCC-publicatie het ‘Aligned Activism Model’, dat bedrijven kan helpen de ‘sweet spot’ voor de ideale strategie voor merkactivisme te vinden.  

De publicatie wordt officieel gepubliceerd op donderdag 2 februari 2023 in de Doelenzaal (universiteitsbibliotheek, Universiteit van Amsterdam, Singel 425, 1012 WP Amsterdam). Tijdens het evenement zal auteur Peeter Verlegh zijn bevindingen toelichten. Daarnaast delen de top 100 marketeers Natalie Lam (Philips) en Ine Stutjens (Auping) en Jeffrey de la Fuente (BKB) hun expertise op het gebied van merkactivisme en communicatie.  

Meer informatie en aanmelding:
SWOCC presenteert: Brand Activism – SWOCC 

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.