kennisbank item

Van klaslokaal naar de praktijk: waarom merken en onderwijs elkaar nodig hebben

Publicatiedatum: 17 | 04 | 2025
Delen:

Fiona CordesDe kloof tussen onderwijs en praktijk is een probleem dat al jaren bestaat, maar urgenter wordt nu het onderwijs onder een vergrootglas ligt. Als oud-merkstrateeg en inmiddels docent en teamleider aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), zie ik dagelijks hoe waardevol de integratie van het vakgebied binnen ons beroepsonderwijs is – en hoe essentieel de samenwerking met het bedrijfsleven daarbij is. 

 

 

De mismatch tussen onderwijs en praktijk

Studenten worden opgeleid voor een praktijk die voortdurend verandert. Maar hoe kunnen ze echt klaar zijn voor het werkveld als ze relatief weinig in aanraking komen met realistische beroepssituaties? Te vaak zien we dat afgestudeerden vol theorie zitten, maar moeite hebben met het toepassen ervan in een professionele omgeving. Dit is niet alleen frustrerend voor de student, maar ook voor werkgevers die behoefte hebben aan direct inzetbare jonge professionals. 

Hier ligt een kans voor merken en organisaties: zij kunnen een sleutelrol spelen in het beter voorbereiden van studenten door actief bij te dragen aan hun opleiding. Dit betekent verder gaan dan gastcolleges en stageplekken. Het betekent samenwerken aan échte cases, samen projecten opzetten en studenten uitdagen met relevante, actuele vraagstukken. Met als ultieme samenwerking strategische partnerships met onderwijsinstellingen.  

Mijn rol als docent en verbinder

Na 24 jaar in de media en marketingcommunicatie, oa bij Sanoma, Sky Radio en Allerhande, koos ik ervoor om mijn kennis en ervaring in te zetten voor het hoger beroepsonderwijs. Ik geloof in leren door te doen en het opzoeken van de grenzen tussen theorie en praktijk. In mijn lessen en projecten werk ik daarom zoveel mogelijk samen met bedrijven die studenten niet alleen inzichten geven, maar hen ook echt laten ervaren hoe het is om in het veld te werken. Zo was ik vorige week nog met een klas bij communicatiebureau INDIE, en een dag later met een andere klas bij TBWA, waar studenten aan het werk gingen met een actueel communicatie vraagstuk. Na zo een middag zie je gewoon een Willie Wortel lampje aangaan.. 

Als teamleider binnen de opleiding Communicatie aan de HvA zie ik van dichtbij hoe waardevol dit is. Studenten die met echte merken en communicatievraagstukken werken, leren niet alleen sneller, maar ontwikkelen ook een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap dat je in een traditionele lesomgeving moeilijk kunt simuleren. Merken die zich hieraan verbinden, krijgen op hun beurt toegang tot een frisse, jonge blik en potentiële toekomstige werknemers. En wij als onderwijsinstellingen bieden beter onderwijs. Een win-win dus. 

Het HBO als merk: tijd voor een positief verhaal

De HBO instellingen in de creatieve en communicatie sector staan de laatste tijd wat vaker in de schijnwerpers, en niet altijd in positieve zin. Los van de enorme bezuinigingen waarmee we te maken hebben. Deze berichten hebben het imago van de hogeschool in het algemeen geen goed gedaan. Maar achter deze krantenkoppen schuilen instellingen die volop in ontwikkeling zijn en waar keihard wordt gewerkt aan vernieuwing en verbetering binnen ons beroepsonderwijs. 

De opleiding Communicatie & Creative Business aan de HvA is daar een goed voorbeeld van. We zetten grote stappen om ons onderwijs steeds meer te versmelten met het vakgebied, studenten beter te begeleiden en hen niet alleen als professionals, maar ook als individuen te laten groeien. We creëren een omgeving waarin ze niet alleen leren over merken, maar ook hoe ze zelf een merk kunnen worden. En dat is weer belangrijk om aan de behoefte van een bepaald type professional te voldoen. 

Dit is het verhaal dat we als HBO instellingen meer moeten vertellen. We zijn een broedplaats voor communicatie, creativiteit, innovatie en ondernemerschap. Onze studenten zijn de merkbouwers van morgen en verdienen het om in een omgeving te studeren die hen uitdaagt, inspireert en écht voorbereidt op de praktijk. 

Een oproep aan het communicatieveld: werk met ons samen

Merken die willen blijven innoveren en op zoek zijn naar frisse ideeën, doen er goed aan om de samenwerking met het onderwijs serieus te nemen. Niet alleen door af en toe een stagiair aan te nemen, maar door actief bij te dragen aan de ontwikkeling van de volgende generatie communicatieprofessionals. Door studenten nu al mee te nemen in échte vraagstukken, bouwen we samen aan een toekomst waarin creativiteit, strategie en praktijk perfect samenkomen. 

Laten we de kloof tussen onderwijs en praktijk niet langer als een probleem zien, maar als een kans. De studenten staan klaar. De vraag is: welke merken durven met hen mee te bouwen? 

 

Over de auteur

Fiona Cordes is Teamleider binnen de HvA opleiding Creative Business & Communicatie, is ex merkstrateeg met 25 jaar ervaring in de media/marketing en maakt sinds 2024 deel uit van de Raad van Advies van SWOCC. Fiona heeft als missie om de kloof tussen het onderwijs, onderzoek en de praktijk te verkleinen.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.