kennisbank item

Innovatie als Drijvende Kracht achter Merkgroei: Terug naar de Essentie van Marketing

Publicatiedatum: 09 | 10 | 2023
Delen:

Jori van de Spijker_SWOCCEr zijn weinig vakgebieden waar meer buzzwords de ronde doen dan marketing. Dan gaat het vaak over de nieuwste technieken die de wereld “voor altijd zullen veranderen”. In een staat van collectieve FOMO praten we elkaar na, vaak zonder echt te weten waar we het over hebben. Een jaar geleden was ChatGPT nog niet eens uitgebracht, vandaag de dag duikelen vakgenoten over elkaar heen om te benoemen dat ze eigenlijk al jaren met AI werken en experts zijn in prompts en language learning models. 

Maar laten we eens terug gaan naar de basis: waar draait merkgroei echt om? Bij DVJ doen we al jaren onderzoek naar deze vraag. We interviewen CMO’s en ondervragen ieder jaar duizenden marketeers in heel Europa, en ons onderzoek wijst ondubbelzinnig in één richting: innovatie is de belangrijkste drijvende kracht achter merkgroei. Bedrijven die meer tijd en budget beschikbaar maken voor innovatie zijn succesvoller dan concurrenten. In dat licht bezien is het dus misschien nog niet zo verkeerd dat marketeers altijd bezig zijn met de ‘next big thing’. 

Door de jaren heen hebben we honderden nieuwe product ideeën van marketeers getest. Daarbij krijgen we vaak een enthousiaste beschrijving van het nieuwe product, volledig voorzien van Reasons to Believe en inspirerende visuals. Het wordt echter wat stiller aan de andere kant van de lijn, als we een cruciale vraag stellen. Welk probleem van de consument moet dit product oplossen? En dat, terwijl we uit analyses op onze database weten dat juist het antwoord op die vraag cruciaal is voor een succesvolle productintroductie. 

Waarom is de GPS-tracker van Domino’s een doorslaand succes? Omdat het het probleem oplost van consumenten die ze voorheen geen idee hadden hoe lang ze nog moesten wachten voordat hun pizza bij de voordeur zou zijn. Waarom is een smart tandenborstel geen succes? Omdat het een onnodige toepassing is, op een eenvoudig product wat prima werkt.  

De essentie van marketing is de brug vormen tussen bedrijven en consumenten. Alles wat we doen, moet beginnen bij de consument en niet bij de technologie. In plaats van te starten met de nieuwste gadget, moeten marketeers beginnen met de behoeften, verlangens en problemen van de consument. Alleen op die manier kunnen we oplossingen creëren die echt van waarde zijn. 

Innovatie mag dan wel de drijvende kracht zijn achter merkgroei, het moet wel gericht en relevant zijn. Het is niet voldoende om gewoon “innovatief” te zijn; we moeten ons richten op het oplossen van echte problemen en het verbeteren van het leven van de consument. Technologie kan een rol spelen, maar het is geen doel op zich. 

Dus, laten we een stap terugzetten en de essentie van marketing herontdekken. Laten we ons niet blindstaren op de nieuwste gadgets, maar luisteren naar de stem van de consument. Laten we innovatie inzetten om echte problemen op te lossen en waarde toe te voegen aan het leven van mensen. Want uiteindelijk is merkgroei niet alleen een kwestie van cijfers, maar van het creëren van betekenisvolle connecties tussen bedrijven en consumenten. 

Over de auteur

Jori van de Spijker is Global Commercial Director bij DVJ Insights. Hij is sinds 2019 lid van de Raad van Advies van SWOCC.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.