Samsung, Havaianas en Huawei, het zijn allemaal buitenlandse merken die ons bekend in de oren klinken. Wanneer je in een andere cultuur een merk groot wil maken, is het van belang dat je nadenkt over de manier waarop je het merk presenteert. Design is erg belangrijk als het gaat om merkmanagement. Visuele elementen communiceren betekenis, waarde en identiteit naar de consument. Recent onderzoek keek naar de manier waarop merkeigenaren van buitenlandse komaf hun culturele bagage uitdrukken in de visuele wereld van hun merk.
Om de habitus van de merkeigenaar te vertalen naar een merkdesign, moet gekeken worden naar drie dimensies; autobiografie, erfgoed en esthetische gevoeligheid. Door deze dimensies door te voeren in het merkdesign, kan een visuele wereld gecreëerd worden in de context van een andere cultuur.
In “Merkdesign brengt culturen over grenzen heen” zijn interviews gehouden met merkeigenaren in Australië met een Midden-Oosterse achtergrond. Het onderzoek toont dat de symbolische representatie van cultuur in het design kan variëren in de mate waarin de merkeigenaren innoveren. Enerzijds kan incrementele innovatie worden toegepast, waarbij de culturele achtergrond snel herkenbaar is, of radicale innovatie, waarbij de culturele achtergrond minder snel herkenbaar is. Het is van belang dat merkeigenaren zich bewust zijn van hun eigen culturele bagage, wanneer zij hun merk willen exploiteren naar buitenlandse culturen.
Lees meer over dit onderwerp in “Merkdesign brengt culturen over grenzen heen”.