“Don’t mix business with politics” is een klassiek motto. Maar gaat dat nog wel op? In de afgelopen jaren hebben merken zich regelmatig uitgesproken over maatschappelijke onderwerpen. Nike steunde Black Lives Matter, Patagonia streed voor de natuur en de HEMA voor diversiteit. Merkactivisme noemen we dat.
In deze publicatie gaan we voorbij anekdotes en cases, en leggen we – aan de hand van literatuur en eigen onderzoek – een wetenschappelijk fundament onder merkactivisme. De effecten op consumenten, werknemers en investeerders worden besproken, en we geven denkmodellen en inzichten, waarmee je kunt bepalen of en hoe je merk activist kan worden. Dit alles wordt geïllustreerd aan de hand van praktische voorbeelden. De publicatie is geschreven in het Engels, dus deel hem vooral met je internationale collega’s!
Praktische implicaties
- Ben authentiek. Spreek je alleen uit over onderwerpen die passen bij je merkwaarden en producten. Wees bovendien consistent in uitingen en gedrag. Mensen kijken nu eenmaal kritisch naar merken die stelling nemen in het publieke debat.
- Tref de juiste toon. Ben niet belerend, werk samen met gerenommeerde stakeholders (zoals milieugroepen of vluchtelingenorganisaties) en lever een concrete bijdrage aan de oplossing.
- Controversiële issues roepen vaak weerstand op, maar dat is niet per se een probleem: kijk naar wat er leeft onder je medewerkers en consumenten, daar liggen je kansen.
- Zet het issue voorop: merken kunnen helpen bij het oplossen van maatschappelijke problemen door mensen bewust te maken, door een gewenste norm uit te dragen en alternatieven te bieden die bijdragen aan de gewenste oplossing
Wil je meer weten over de effectiviteit en werking van merkbeleid? Of hoe je alignment tussen organisatie/medewerkers en een merk creëert? Bestel dan hieronder de publicatie. Nog geen begunstiger? Bekijk hier de mogelijkheden.