Volg ons op LinkedIn voor alle updates over het SWOCC Symposium 2022!
Sociale mediagebruikers laten zich vaak overhalen om producten te kopen, omdat ze de influencer percipiëren als vriend. Maar laten sociale mediagebruikers zich ook overtuigen wanneer blijkt dat de influencer hen bewust misleid heeft, door valse informatie te posten? Ini Vanwensenbeeck (Universiteit Tilburg) is één van de sprekers tijdens het SWOCC Symposium. Maak alvast kennis met Ini…
Welk onderzoek ga je presenteren tijdens het SWOCC Symposium?
Influencers zijn voor merken een zeer interessant marketinginstrument, want influencers overtuigen hun volgers vaak om gesponsorde producten en diensten aan te kopen. Doordat influencers een sterke band opbouwen met hun volgers blijft deze invloed ook overeind wanneer deze volgers zich bewust zijn dat influencers van commerciële motieven hebben. Maar wat als een influencer niet eerlijk is over een commerciële samenwerking, en hun volgers dus ook bewust misleid? Frédéric Tomas (Tilburg University), ikzelf en enkele masterstudenten Business and Digital Media deden afgelopen jaar onderzoek naar de effecten van misleiding en bedrog bij influencer marketing. Wat zijn bijvoorbeeld de effecten van een YouTube review waarin de influencer leugens vertelt over een product? Tijdens mijn presentatie ga ik in op de eerste resultaten van deze studies.
Kan je alvast een tipje van de sluier oplichten over je onderzoek? Is er een verrassende onderzoeksuitkomst?
Een tip van de sluiter vind ik momenteel moeilijk omdat ik samen met Frédéric nog de analyses van de studies grondig wil herbekijken. Op het SWOCC-Symposium vertel ik jullie alle onderzoeksuitkomsten!
Los van jouw onderzoek, welke trends zie je op dit moment die een grote impact (gaan) hebben op marketing in de toekomst?
Afgaand op het huidig wetenschappelijk onderzoek blijft influencer marketing ook de komende jaren hot topic, zelfs al hebben mensen meer dan in de beginjaren een inzicht in de tactieken die influencers gebruiken. Onderzoek toont wel een toenemende bezorgdheid over de maatschappelijke gevolgen van influencer marketing. Zo kan het zijn dat een fitness influencer volgers niet aanzet tot meer gezond sportgedrag, omdat deze influencer een te perfect lichaamsbeeld neerzet. Dat kan zelfs leiden tot ongezonde eetgewoonten of een meer negatief zelfbeeld. Influencers hoeven echter geen negatieve impact te hebben. In de komende periode moet onderzoek dus verder ingaan op de manieren waarop influencers positief kunnen bijdragen aan hun volgers, zonder ongewenste negatieve effecten op bijvoorbeeld gezondheid en zelfbeeld. Als onderzoeker hoop ik natuurlijk ook dat de marketingpraktijk de komende jaren mee zoekt naar dat betere evenwicht: hoe kunnen influencers ingezet worden als effectief marketinginstrument, met positieve effecten op gezondheid en zelfbeeld van hun volgers?
Uiteraard zijn er ook nog andere interessante trends om in het oog te houden. Denk bijvoorbeeld aan de groeiende populariteit van virtuele influencers, computergegenereerde persoonlijkheden die te beschouwen zijn als fictioneel. Die trend staat dan weer in schril contrast met de roep om meer authenticiteit en echtheid op sociale media, waardoor vele gebruikers na het meer authentieke TikTok ook hun weg vinden naar sociale media apps als BeReal. Die laatste sociale media app, waar gebruikers aangemoedigd worden om zo realistisch mogelijke foto’s te posten, focust dan niet op influencers, maar beïnvloedt mogelijk wel wat mensen verwachten van sociale media.
Meld je hier aan voor het SWOCC Symposium!