rood boekje

Succesvol adverteren in dagbladen

Publicatiedatum: 21 | 03 | 2006
Delen:
Publicatie nummer:6

De grootte van een advertentie is één van de belangrijkste succesfactoren voor succesvol adverteren in dagbladen. Ook kleur, foto’s en illustraties zorgen voor een toename in bereik en effect van dagbladadvertenties.

Naast grootte blijkt ook de plaats van de advertentie in het dagblad van belang te zijn. Advertenties in het begin van de krant hebben een groter bereik dan achterin, aangezien minder lezers de achterste katernen openslaan. Ook hebben advertenties in dunnere kranten een groter bereik en effect, dan in dikkere kranten. Bij meer pagina’s worden lezers namelijk selectiever in welke pagina’s ze openslaan en bekijken. Voor adverteerders is het ook belangrijk om rekening te houden met het type pagina, de plaats op de pagina, het Umfeld en de dag van de week waarop wordt geadverteerd. De manier waarop een lezer het dagblad verkrijgt en leest, heeft ook invloed. Zo hebben advertenties een groter effect op losse kopers en grondige lezers. Demografische kenmerken van de lezer hebben nauwelijks of geen invloed.

Dit alles blijkt uit analyses van SWOCC op basis van de Reclame Reactie Planner vanCebuco. Deze tool telt 290 advertenties die door meer dan 26.556 lezers van dagbladen zijn beoordeeld. De RRP is online beschikbaar via de website van Cebuco en geeft per branche inzicht in het advertentiebereik, de likeability, de werking van dagbladadvertenties en ook in inschakelingvariabelen zoals kleurgebruik, positie, formaat, Umfeld, soort campagne en reclamewerkingsmodel.

Wil je meer lezen over succesvol adverteren in dagbladen, bestel dan hieronder het rapport. Nog geen begunstiger? Klik hier voor de mogelijkheden.

Als begunstiger kun je de publicatie bestellen. Log in om de publicatie te bestellen.

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.