Kennisbank

SWOCC Publicatie SWOCC13 juni 2012

61 De jonge consument

Kinderen vormen een steeds aantrekkelijkere doelgroep voor marketeers, adverteerders en voorlichters. Maar behalve een aantrekkelijke doelgroep is het ook een bijzondere: kinderen zijn immers nog in ontwikkeling en hebben daardoor specifieke kenmerken en gevoeligheden. Bij het benaderen van de jonge consument moeten marketeers rekening houden met deze kwetsbaarheid.

Lees verder

SWOCC Publicatie SWOCC7 oktober 2008

45 Onbewust beïnvloed

Veel reclamecampagnes zijn gericht op het trekken van zo veel mogelijk aandacht. Maar is aandacht wel een absolute voorwaarde voor een effectieve campagne? Effectieve reclame is niet noodzakelijk reclame die met veel aandacht bewust wordt verwerkt. Juist zonder veel aandacht bekeken reclame zou consumenten het meest effectief beïnvloeden.

Lees verder

SWOCC Publicatie SWOCC21 februari 2004

27 De logica van likeability

Ondanks toenemende informatiedruk en verminderd reclamebereik, slagen ‘likeable’ reclame-uitingen er kennelijk beter in dan hun minder gewaardeerde soortgenoten om door de barrières van informatieverwerking heen te breken. Hoe komt dat? Waarom zijn gewaardeerde uitingen beter in staat om aandacht te trekken, om in één oogopslag te worden geselecteerd en om beter te beklijven in ons geheugen?

Lees verder

SWOCC Publicatie SWOCC23 maart 1999

12 In het kielzog van Giep Franzen

In deze publicatie worden de reclamewerkingsmodellen door middel van twee verschillende onderzoeken getoetst in de praktijk. Allereerst is empirisch onderzocht of de werkingsmodellen in de praktijk voorkomen en of deze ook de veronderstelde werking hebben. Vervolgens is nagegaan welke werkingsmodellen in de reclamepraktijk centraal staan. Lees verder

SWOCC Publicatie SWOCC22 maart 1999

11 Reclame als zwakke kracht

In deze publicatie wordt het onderscheid tussen twee reclamewerkingstheorieën beschreven. Dit zijn de ‘sterke theorie’ en de ‘zwakke theorie’. Vanuit de sterke theorie is het beoogde effect van reclame het realiseren van groei van de penetratie en toename van de aankoopfrequentie. Volgens de zwakke theorie is groei voor een merk nauwelijks te realiseren en behoort het doel niet groei, maar behoud van de penetratie en/of aankoopfrequentie te zijn.

Lees verder