kennisbank item

Advertising up: doen alsof je een premium merk bent

Publicatiedatum: 29 | 10 | 2018
Delen:

Tijdens de Autosalon in Parijs werden begin deze maand de allernieuwste nieuwigheden op autogebied gepresenteerd. Een goed moment om over automerken te schrijven.

Waar gaat deze blog over?

  • In autoland is er een duidelijk verschil tussen premium en niet-premium merken. Maar kan reclame een niet-premium automerk in een premium merk veranderen?
  • Om dit te onderzoeken is de effectiviteit getest van advertising up – de mate waarin een reclame van een niet-premium merk lijkt op reclames van premium merken.
  • Wat blijkt? Als je doet alsof je een premium automerk bent, wordt je ook een premium automerk. Maar dat geldt niet voor elk niet-premium merk.

Voor elke rang
Er is een auto voor elke rang, stand en portemonnee. Voor grootverdieners is er Bentley; onbemiddelden rijden Dacia. Maar een merk is niet in steen gebeiteld. Ook luxemerken kunnen van hun voetstuk vallen. Een voorbeeld.

Mercedes-Benz
Vanaf midden jaren 90 voerde luxemerk Mercedes-Benz modellen in alle marktsegmenten. Deze neerwaartse lijnextensie pakte slecht uit. Mercedes werd niet meer als luxe ervaren. Toen een nieuw luxueus model werd geïntroduceerd gebeurde dat onder de naam Maybach [1].

Kofferbakruimte

Een kwartje kan een dubbeltje worden. Maar kan een dubbeltje ook een kwartje worden? Dat wilden wetenschapper Guitart en zijn collega’s [2] ook wel eens weten. Ze onderzochten of niet-premium merken premium kunnen worden. Een merk is premium als het superieure functionele en symbolische waarde levert tegen een hogere prijs dan andere merken in de desbetreffende categorie.

BMW is volbloed premium. Het merk benadrukt in reclames steevast de prestaties en exclusiviteit van haar modellen. Niet-premium merken hebben het in reclames over heel andere zaken. Vaak gaat het over betrouwbaarheid, kofferbakruimte, lage prijs of garantie.

De tekst loopt door onder de video van BMW.

https://www.youtube.com/watch?v=TPIUo3ENsNQ

 

De tekst loopt door onder de video van Dacia.

Advertising up
Guitart en collega’s testten de effectiviteit van advertising up: de mate waarin een reclame van een niet-premium merk lijkt op reclames van premium merken. De verwachting was dat een niet-premium automerk door advertising up als premium wordt ervaren. Dit zou zich dan vervolgens uiten in een hogere reclame-elasticiteit (het verband tussen een verandering in de reclame-uitgaven en de gerealiseerde verkopen) en verbeterde merkwaarde (d.i. brand equity).

De tekst loopt door onder de video van Hyundai – een voorbeeld van advertising-up.

Echte data
Deze verwachting werd getoetst met echte reclames en echte data over sales en merkwaarde. Om de mate van advertising up vast te stellen analyseerden de onderzoekers 2317 Amerikaanse commercials van 20 automerken uit de periode januari 2007 – september 2010. Vervolgens keken ze naar het effect van advertising up op sales en merkwaarde.

Korte termijneffect op sales
Uit de analyses blijkt dat advertising up op korte termijn leidt tot hogere reclame-elasticiteit. Advertising up is dus erg effectief in het genereren van sales. Maar dat geldt wel alleen voor niet-premium automerken met een klein marktaandeel. Voor niet-premium automerken met een groot marktaandeel genereert advertising up juist minder sales.

Lange termijneffect op merkwaarde
Niet-premium automerken die intensief en consistent gebruik maken van advertising up zien hun merkwaarde toenemen. Advertising up heeft dus positieve gevolgen voor hun brand equity. Maar dat geldt alleen voor dure niet-premium automerken. Voor goedkope niet-premium auto’s geldt juist dat advertising up op de lange termijn een negatief effect heeft op de waarde van een merk.

Je wordt wat je zegt dat je bent
Premium is een mindset. Als merken zich in hun reclames consequent voordoen als premium, worden ze ook premium. Maar dat geldt niet voor elk niet-premium merk. Alleen dure niet-premium merken met een klein marktaandeel en een lange adem plukken de vruchten van advertising up.

Het boek van Kapferer & Bastien (2009) is getiteld ‘The luxury strategy: Break the rules of marketing to build luxury brands’. Londen: Kogan Page.

Het volledige artikel van Guitart, Gonzalez, & Stremersch is getiteld ‘Advertising non-premium products as if they were premium: The impact of advertsing up on advertising elasticity and brand equity’ en verscheen in. International Journal of Research in Marketing (2018), 35(3), 471-489. Je vindt het artikel hier (betaald).

Over de auteur

Dr. Daan Muntinga, voormalig universitair docent marketingcommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam, is momenteel werkzaam als strategy director bij XXS. Van 2008 tot 2013 schreef hij bij SWOCC zijn promotieonderzoek naar COBRA’s (Consumers’ Online Brand-Related Activities). 

Mail mij 1x per maand een update over merken, marketing en communicatie

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.