De recessie heeft er bij veel bedrijven en hun marketing- en communicatieprofessionals stevig ingehakt. Nadat bedrijven en organisaties in 2008 en zeker in 2009 in de gaten kregen dat de consument de hand op de knip houdt (spaartegoeden waren nog nooit zo hoog) en dat ze beduidend minder kredieten van banken krijgen, zijn de marketing-, reclame- en opleidingsbudgetten voor 2010 flink gekort.
Veel marketing- en innovatieprogramma’s zijn op een beduidend lager pitje gezet en daarnaast was er financieel weinig ruimte voor kennis en inspiratie. Een slechte zaak voor continuïteit en merk! Deze ontwikkeling erodeert immers de knowhow en ontwikkeling die noodzakelijk zijn om slimme merk- en concurrentiestrategieën te bouwen. Daarnaast – zeker net zo belangrijk – demotiveert het marketing- en communicatieprofessionals omdat er ‘niets meer mag en kan’. Je kunt dan ook zeggen dat talent zich minder kan ontwikkelen. Kortom we snakken naar ‘zuurstof’. Zuurstof om merken te bouwen, om klantwensen te vervullen, om te innoveren, om te expanderen en om onze services te verbeteren.
Wist u trouwens dat deze aspecten (veel meer dan prijs) doorslaggevend zijn bij veel aankoopbeslissingen? Dat blijkt uit het feit dat er bedrijven zijn die wel groeien in crisistijd en zeker niet alleen met ‘recessie-aanbiedingen’. Uit deze beloning in crisistijd blijkt ook dat het succespotentieel van een merk vrijwel altijd op de langere termijn ligt. Zolang minder ondersteuning of innovatie van korte duur is, valt ‘schade’ aan het merk meestal wel mee, maar dan moeten organisaties daarna wel flink aan de slag om de opgelopen achterstand in te halen. Daar is het nu de tijd voor aangezien veel markten alweer aantrekken.
Hoe zou u het dan moeten aanpakken? De kern van een succesvolle aanpak is gelegen in om uw eigen mensen disruptief te laten denken. Keer zaken eens om of binnenstebuiten. Haal mensen uit hun dagelijkse structuur door ze in een team te zetten en daag ze uit om tegendraads na te denken over hun eigen organisatie en markt. De praktijk leert dat men dat erg leuk vindt, het enorm motiveert en een organisatie snel van binnenuit in beweging kan zetten, zeker als er concrete opdrachten uit voortvloeien. Kortom, zuurstof voor uw merk en zo bent u dus snel van het infuus af!
Deze aanpak is dus geen vrije ‘brainstorm’ van een middagje maar een gestructureerd proces waarbij het team de volgende assen verkent op zoek naar nieuwe inzichten die zuurstof opleveren:
- Van binnen naar buiten: over de organisatie, merk, structuur, cultuur en competenties. Discussie met elkaar en leren van andere organisaties.
- Van buiten naar binnen: over de markt, klanten en concurrentie. Praten met klanten en leren van ervaringen uit andere (parallelle) markten.
- Van idee naar structuur: alle ideeën uit de voorgaande fasen omvormen tot bouwstenen voor een nieuwe (merk)strategie en tijdlijn, eventueel met een innovatiekalender. Positionering, kiezen en focus zijn de ‘guiding principles’.
- Van structuur naar implementatie: de uitkomsten van de voorgaande fase worden gevat in concrete to do’s: plannen, acties, middelen en budget afgezet tegen verwacht resultaat en rendement.
Op deze manier laat u uw medewerkers zien dat u klaar bent met de crisis! Met een dergelijk ‘forward thinking and acting’ zet u marketing weer op de plaats waar het hoort: op de barricade van en voor de organisatie.
Bekijk in het kader van het bijtanken en zuurstof voor uw merk ook eens het programma van BrandFuel24 op www.brandfuel.nl. Dit unieke 24-uurs congres vindt op 9 en 10 september plaats tijdens een treinreis en gaat specifiek over dit thema. Een uitgelezen kans om samen met vakgenoten via een speciaal ontworpen game een vergeten merk te revitaliseren, naar topsprekers te luisteren en intensief te netwerken. Be there!