Kennisbank

Radicale innovatie vraagt om vertrouwde merken

De keuze voor een merknaam speelt een belangrijke rol bij het succes van nieuwe producten. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven vaak kiezen voor een bestaand merk (merkextensiestrategie) om een nieuw product te introduceren. Zo verlagen ze de risicoperceptie en geven ze bestaande merkwaarden mee aan het nieuwe product. Maar dit geldt niet voor zeer innovatieve producten. Daar wil je als bedrijf juist een duidelijk signaal van vernieuwing mee afgeven, wat onder andere kan door een nieuwe merknaam te introduceren. De meeste onderzoeken op dit terrein zijn uitgevoerd naar supermarktproducten, in dit onderzoek gaat het om hightechproducten. Lees verder

Wat merken kunnen leren van strippers

Blog Joost Verhoeven

Trotse en betrokken medewerkers zijn de beste merkambassadeurs. In woord en daad dragen zij organisatiewaarden uit: Dat weet iedere merkexpert. Mensen willen anderen waarschijnlijk maar wat graag vertellen over hun werk wanneer zij eigenaar zijn van een biologische lunchroom, of wanneer zij werken als activist bij een NGO. Echter, dat is niet voor alle beroepen even evident. Welke rol speelt het organisatiemerk voor medewerkers in gestigmatiseerde beroepen zoals vuilnisman, slachter, schoonmaker of sekswerkers? Lees verder

Herkomst van producten doet ertoe voor consumenten

Blog Jos Hornikx

Op onbewerkte producten als andijvie na hebben veel goederen een herkomst die meerdere landen betreft. Zo kan een computer ontworpen zijn in Amerika, onderdelen uit Brazilië en India hebben en in elkaar zijn gezet in Taiwan. We weten al lang dat consumenten gevoelig zijn voor de herkomst van producten, maar hoe zit het met onderliggende facetten als ontwerp en assemblage? Een onderzoek laat zien dat het benadrukken van deze facetten afhangt van hoe consumenten tegen een land aankijken. Lees verder

Menselijk merk of een mensenmerk?

Blog Lotte Willemsen

Organisaties willen op mensen lijken. Ze zijn aanwezig op sociale media waarbij ze praten zoals echte mensen dat doen. Ze positioneren hun merken aan de hand van menselijke karaktereigenschappen. Als warme, vriendelijke persoonlijkheden (Hema) of juist als persoonlijkheden die staan voor competentie en professionaliteit (Apple). Of ze geven menselijke features aan hun producten of diensten, zoals een menselijke naam (slimme thermostaat Toon van Eneco), een gezicht (bijv. grille van Mini Cooper) of een menselijke stem (Apple’s Siri). Lees verder

Kinderen zien Zwarte Piet als een vriendelijke fantasiefiguur

Blog Esther Rozendaal

Het Sinterklaasfeest is diep verankerd in de Nederlandse cultuur, ook in de consumptiecultuur. Het feest levert de Nederlandse winkeliers honderden miljoenen aan extra omzet op. De laatste jaren wordt het Sinterklaasfeest echter overschaduwd door de Zwarte Pieten-discussie. Het gaat vooral over de gevolgen van de negatieve stereotypering van Zwarte Piet op mensen met een donkere huidskleur. Dat de volwassen discussie over Zwarte Piet belangrijk is, mag duidelijk zijn. Maar omdat Sinterklaas vooral een feest is voor kinderen vroegen de Leidse onderzoekers Judi Mesman, Sofie Janssen en Lenny van Rosmalen zich af hoe kinderen tegen Zwarte Piet aankijken. Lees verder

SWOCC20 november 2016

Schoonheid houdt haar waarde

Het ontwerpen van nieuwe producten is bijzonder prijzig voor fabrikanten. Het is daarom van groot belang om te weten in hoeverre verschillende aspecten van productdesign invloed hebben op het marktaandeel van een product en, in het verlengde daarvan, de winst. In dit onderzoek wordt gesteld dat productdesign drieledig is. Er wordt onderscheid gemaakt tussen functioneel design (hoe goed doet het product wat het moet doen), ergonomisch design (hoe groot is het gebruiksgemak) en de vorm (hoe mooi is het product). Lees verder

SWOCC20 november 2016

De effectiviteit van vergelijkende reclame

Hoewel je het in Nederland weinig tegenkomt, kiezen sommige merken ervoor om gebruik te maken van een vergelijkende reclame. In een vergelijkende reclame wordt meestal benadrukt dat het geadverteerde merk beter is dan een alternatief (concurrerend) merk. Dit kan gedaan worden door middel van een expliciete conclusie, die duidelijk stelt welk merk beter is. Een alternatief is het presenteren van een impliciete conclusie. Hierbij wordt positieve productinformatie aangeboden zodat consumenten hun eigen conclusies kunnen trekken. Lees verder

SWOCC Publicatie SWOCC17 november 2016

5 Packaging design as communicator of product attributes

Despite its growing importance in the market place, packaging design as a persuasive cue is understudied in the consumer behavior literature. Although the effect of explicit packaging cues on food attribute perception has been studied extensively, systematic research on the effect of packaging design cues on food attribute perception is still in its infancy.  Lees verder